ALT-J in het Wilde Westen

13/06/2017

Na 3 jaar wachten is het toch gebeurd, het nieuw alt-J album 'Relaxer' is er. Hoewel alle nummers van deze plaat weer stuk voor stuk zeer eclectisch zijn, herken je hun unieke sound. Enkele maanden geleden werd aangekondigd dat alt-J (of liever Alt-Shift-D als je het ∆-teken tegenwoordig wilt intypen) in de intieme concertzaal De Kreun het album zou komen spelen. De tickets werden in een recordtijd uitverkocht, het was een kwestie van seconden.

Het Duitse duo ‘Lea Porcelain’ verzorgde het voorprogramma, ze leken het publiek warm te maken met synths en een gezellig lage stem. De elektronische tracks deden een beetje denken aan ‘post-punk meets modern beats’. Hoewel iedereen natuurlijk stond te wachten op de main act, werd het duo met veel applaus ontvangen. Ze laten een onvergetelijke indruk en geur na, de zanger steekt nonchalant een wierookstokje aan voor ze het podium verlaten.

 

Dan begin je de spanning en de opwinding te merken in de zaal. Na een daverend applaus voor hun opkomst ebt die spanning snel weg met hun rustige eerste nummer 3WW. Een prachtig begin, iedereen hangt aan de lippen van zanger Joe Newman, die in dit nummer verdacht verstaanbaar zijn woorden uitspreekt.

 

 

Daarna komt er iets goeds, of eerder Something Good, ze komen met enkele liedjes van hun eerste album. Het publiek heeft duidelijk niet veel tijd nodig om helemaal ‘in the zone’ te zitten, je ziet dat mensen beginnen met dansen. Na hun iconisch nummer Tessellate, is het tijd voor iets nieuws, Deadcrush, een nummer over bekende, dode vrouwen waar Joe en Gus een oogje op hebben. Deze schijf is absurd en geniaal gebracht, met een sterkere beat dan verwacht. Een kleine passage volgt waar Joe de tekst vergeet, maar geen zorgen alt-J, we kennen de tekst ook nog niet. Het is dan ook nog maar de tweede dag van hun tour.

 

A post shared by Billie (@billievdh) on


In Cold Blood werd zeer goed ontvangen als single, dat wordt duidelijk wanneer heel wat mensen luidkeels beginnen meezingen. De gekozen set-list is een mix van alle albums, wat zorgt voor heel wat enthousiast gefluit bij iedere intro. Na de hit Matilda, waar Newman duidelijk inspeelt op het enthousiasme van het publiek, komt het grootste experiment van hun plaat, het garage rock nummer Hit Me Like That Snare. De sfeer is op zijn best met zoiets gedurfd. Zoals ze al ongecensureerd zeggen in het nummer, doen ze wat ze zelf willen.

 

 

Opvallend is wel dat er enkele nummers van hun nieuwe album niet gespeeld worden. Ze sluiten hun set af met Pleader, waar je het zweet van het trio’s hoofd ziet druppen. Na een zeer kort maar krachtig gejuich komen de jongens opgewekt terug met 3 bisnummers, eindigend met een schizofreen nummer dat in tegenstelling tot het eerste lied totaal onverstaanbaar was. Het stopt het publiek alleszins niet om even onverstaanbaar mee te zingen. Ze groeten iedereen met een sympathiek geleerde “dankjewel Kortrijk” en het publiek gaat voor het laatst uit hun dak voor ze weer verdwijnen.

 

En alsof het nog niet genoeg was dat een band als alt-J naar Kortrijk komt, zijn ze die nacht nog gespot in Den Bras. Ongekend wat ze gedronken hebben, maar na In Cold Blood zou een whisky-soda of een G&T best wel gekund hebben. Cheers, alt-J!

Billie Vanderhaeghen

Plaats een reactie