De ‘Wipers’: peetvaders van de grunge

11/04/2017

Kurt Cobain was hun grootste fan en Mauro Pawlowski haalde ze voor Humo nog eens uit zijn platenkast. 'Wipers' zijn de godfathers van de grunge. Wie zijn ze, wat doen ze en vooral: waar komen ze vandaan?

Hun groepsnaam betekent ‘Ruitenwissers’. Maar daar houdt de ongein ongeveer op. Wipers is het vehikel waarmee singer-songwriter Greg Sage de afgelopen decennia de podia onveilig maakte. Als je één adjectief op de Wipers moet plakken is het ‘verschroeiend’. Greg Sage en de zijnen lieten er geen gras over groeien. Zowel niet op muzikaal gebied – melodieuze punk – als op tekstueel niveau – onverhulde maatschappijkritiek. Niet te verwonderen dat ze nooit één videoclip hebben gemaakt en al hun muziek in eigen beheer hebben uitgebracht. Ook niet te verwonderen dat ze niet bekend zijn geworden. Zonde, vinden ook de kenners van Pitchfork.

Zonder Wipers geen Nirvana

Kurt Cobain van Nirvana heeft er in de jaren negentig alles aan gedaan om ze uit de anonimiteit te halen maar zelf dat bracht geen zoden aan de dijk. Hij nam drie nummers van ze op waarvan ‘D-7’ waarschijnlijk het bekendste nummer is geworden maar van een ‘Meat puppets’ effect was zeker geen sprake. Niet alleen op de jonge Kurt Cobain hadden de Wipers een enorme invloed, ook op tal van andere grungebands  zoals Mudhoney en The Melvins hebben ze hun stempel gedrukt

Youth of America

Hun plaat ‘Youth of America’ is een vergeten meesterwerk. Het titelnummer klinkt episch, een anthem voor een verloren generatie.

Zeldzaam videofragment

De volgende live-opname is het enige beeld uit de glorieperiode van ‘The Wipers’ dat tot nu toe opgedoken is. Die periode lag ongeveer tussen eind jaren zeventig en beginnen jaren tachtig. Het nummer heet ‘Over The Edge’ en komt uit hun gelijknamige derde album – het laatste album in de originele bezitting. Het werd later nog gecoverd door ‘Hole’, de rockgroep van Courtney Love, weduwe van wijlen Kurt Cobain.

Honey

De beste cover naar onze bescheiden mening is die van Honey (met als frontvrouw: Nancy Clarck), een vergeten groep uit de jaren negentig, van ‘No One Wants An Alien’. Deze cover staat op haar plaat ‘Sugar & Spice‘ en toont aan hoe melodieus de muziek van de Wipers was als je het punkjasje ervan afdeed.

Dieter Stockman