Heb jij al een rijbewijs?

17/02/2017

Steeds minder 18- en 19-jarigen halen hun rijbewijs. Dat blijkt uit cijfers van GOCA (Groepering van erkende Ondernemingen voor Autokeuring en Rijbewijs). Er liggen verschillende redenen aan de basis van deze trend: een rijbewijs is "duur", jongeren hebben het niet nodig of het examen wordt te moeilijk. En dat rijexamen wordt alleen maar moeilijker.

In 2010 legden nog 103.333 jongeren onder de 20 jaar hun praktisch rijexamen af. In 2014 waren dat er nog maar 79.576. Is het examen misschien te duur? Volgens Werner De Dobbeleer, woordvoerder van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV), is het rijbewijs behalen op zich geen hoge financiële drempel. “In vergelijking met Nederland bijvoorbeeld, is het zelfs relatief goedkoop.” In België betaal je ongeveer 100 euro om zowel je praktijk- als theorie-examen af te leggen en om je voorlopig en definitief rijbewijs in handen te krijgen. In Nederland is dat meer dan de helft duurder (ongeveer 165 euro). Indien je geen rijlessen volgt, is het dus relatief goedkoop. Wanneer je kiest voor rijlessen, ben je al snel 1200 euro kwijt om 20 uur te volgen.

Werner De Dobbeleer verklaart dat jongeren minder snel hun rijbewijs halen omdat ze de nood niet voelen. “Vaak hebben jongeren geen wagen nodig. Ze wonen bijvoorbeeld in de stad en gebruiken het openbaar vervoer.” Hij stelt vast dat jongeren die op het platteland wonen op jongere leeftijd hun rijbewijs halen, omdat zij het nodig hebben om van de ene naar de andere plaats te geraken. Een andere reden is dat jongeren een wagen kopen en onderhouden te duur vinden. “Ze geven liever hun geld uit aan andere dingen, zoals een iPhone.”

 Rijexamen wordt verstrengd

Het rijexamen is ondertussen weer aan het evolueren. Vanaf 1 maart 2017 zouden de eerste veranderingen van het vernieuwde praktisch rijexamen al worden toegepast. Het huidige examen telt twee manoeuvres: keren in een smalle straat en parkeren achter een voertuig. Bij het vernieuwde examen zullen er vier bijkomen: in een rechte lijn achteruit rijden, evenwijdig ten opzichte van de weg links parkeren tussen twee voertuigen, loodrecht ten opzichte van de weg vooruit in een vak parkeren en loodrecht ten opzichte van de weg achteruit in een vak parkeren. Via lottrekking zal beslist worden welke twee manoeuvres je moet uitvoeren. Bovendien zal je zelfstandig aan de hand van een GPS je eindbestemming moeten bereiken. Ook het theoretisch rijexamen wordt moeilijker. Ernstige overtredingen zullen zwaarder doorwegen. Ook zal het praktijkexamen aangevuld worden met een risicoperceptietest.

Niet alle jongeren stellen rijbewijs uit

Niet alle jongeren wachten tot ze 25 zijn om hun praktisch rijexamen af te leggen. Thomas Geers (21) uit Kortrijk haalde zijn rijbewijs toen hij 18 jaar was. Hij vond dat heel belangrijk, omdat dat voor hem een statussymbool is. “Een auto zie ik niet als een statussymbool. Een rijbewijs daarentegen wel, omdat het iets is dat je zelf hebt moeten verwezenlijken.” Thomas kocht kort daarna een auto uit noodzaak. “Mijn ouders zijn gescheiden. Toen ik naar het hoger onderwijs ging, moest ik mijn zware boeken van het ene naar het andere huis sleuren. Dat lukte niet meer met mijn brommer of mijn fiets, dus heb ik een auto gekocht.”

Sinds een jaar heeft Thomas zijn eigen bedrijf, Albatross. Nu is hij zeer blij dat hij zijn rijbewijs niet heeft uitgesteld, omdat een auto nu een noodzaak is geworden voor hem. “Ik ben dagelijks onderweg. We leveren onze likeur in veel steden, onder andere in Gent en Oostende. Zonder auto zou dat een ramp zijn.”

Zullen de cijfers blijven dalen?

Nu dat het examen nog verstrengd wordt zullen jongeren misschien nog meer afgeschrikt zijn om het rijbewijs te halen. Werner De Dobbeleer zegt dat dat niet per se een negatieve zaak is. “Het kan zijn dat het aantal jongeren die hun rijexamen afleggen zal afnemen, maar het hervormde examen zal in ieder geval de verkeersveiligheid bevorderen. Dat is van groot belang.”

En jij? Heb jij al een rijbewijs? Wat was voor jou de reden om het wel/niet te behalen? Reageer onderaan!

Charlotte Deprez