Is het stilaan tijd voor het einde der tijden?

29/03/2017

Zaterdag 25 maart was het De Dag van de Filosofie. Het thema van dit jaar is rust & onrust. Voor ons de perfecte aanleiding om nog eens een Grote Vraag te behandelen: hoe zit het met het einde der tijden? In muziek, in literatuur of in de cinema: overal horen we het geluid van het apocalyptische koor aanzwellen. Is het einde van de wereld voor morgen of is het einde van de wereld van alle tijden?

Ted Turner, Amerikaanse mediamagnaat en oprichter van mediazender CNN, is/was er klaar voor. Een oud-stagiair ontdekte in de archieven van CNN een video die gemaakt zou zijn voor op het moment dat de wereld vergaat. Een fanfare speelt “Nearer My God To Thee”. De tape is gemaakt in de tijd dat de excentrieke Ted Turner nog eigenaar was van CNN: hij beloofde ooit dat CNN tot het einde der tijden verslag zou uitbrengen.

Wanneer het einde ook komt, het is nog nooit zo dichtbij geweest als vandaag. Dat is de apocalyps-paradox in een notendop. Wat de dood (of zelfmoord) voor de mens is, is de apocalyps voor de mensheid. Een geruststellende gedachte om je op de been te houden wanneer je het even niet ziet zitten.

Doomsdayklok

Als we op de doomsdayklok kijken is het twee en een half voor twaalf. De oorzaken: de klimaatopwarming en de grote nucleaire arsenalen die verstrooid zijn over onze planeet. En een verzameling gekke opperhoofden, niet te vergeten.

Survivalism

Een verontrustend teken aan de wand is dat Silicon Valley miljonairs zich aan het voorbereiden zijn op de instorting van ons systeem. Zij beseffen hoe dun en kwetsbaar het ijs is waarop onze huidige samenleving gebouwd is. Er hoeft niet niet veel mis te gaan of heel het systeem ligt plat. Het kan ook een vreemde hobby zijn, natuurlijk, van verveelde rijke luizen. Of getuigen van een ziekelijke controledwang. Blijkbaar is Nieuw-Zeeland de geschikte plaats om een post-apocalyptisch feestje te vieren in gezelschap van anders survivalists. In het geval u interesse mocht hebben om u bij hen te voegen.

De schuld van de cinema

Het is natuurlijk allemaal weer de schuld van Hollywood die met zijn vermakelijke doemscenario’s de hoofden van de hoge pieten van Silicon Valley op hol heeft doen slaan. De film ‘Deep Impact’ heeft blijkbaar euh,.., een diepe impact gehad.

Ook het recentere  ‘Melancholia’ van Lars von trier ademt deze einde der tijden sfeer uit. Op de verheerlijking af.

De eeuwige wederkeer etc.

Wie het de moed in de schoenen zakt bij al die zwartkijkerij kan naar het volgende filmpje kijken dat uitlegt wat er gebeurt als de mens van deze planeet zou verwijderen. De conclusie van deze video: het zou kunnen zijn dat wij reeds op de resten van een lang vergeten beschaving leven en dat we telkens weer dezelfde kringloop afleggen. De eeuwige wederkeer van hetzelfde, Nietzsche had het al voorspeld.

Dieter Stockman