Klassiek met een twist en Belgische premières op Brave New World

07/04/2017

Het festival van Vlaanderen Kortrijk, dat recent samensmolt met de Kreun tot Wilde Westen, organiseert in mei 'Brave New World', een festival dat klassieke muziek met een twist wil brengen.

Het element dat dit jaar centraal staat is aarde. Brave New World focust op hoe componisten de toekomst van onze planeet zien en hoe ze die visionaire ideeën verwerken in hun muziek. Brave New World is de koepelnaam maar herbergt nog twee andere concepten. De Profundis, over onze omgang met onze vergankelijkheid en de aarde als onze eindbestemming en Exodus, over de vluchtelingenproblematiek en je eigen aarde moeten verlaten.

Er vallen maar liefst zes Belgische premières te noteren dit jaar. De voorstellingen spelen zich telkens op een andere locatie af. We zetten ze even allemaal op een rij.

Wim Opbrouck tussen treurmars en polka

In Auf Wiedersehen brengt Wim Opbrouck teksten van Pierre Michon over kleinmenselijke levens op muziek van bekende treurmarsen. Treurmars en kleine mensen, dat ruikt naar vergankelijkheid. Toch is het niet één al treurnis in deze voorstelling want het Oostenrijkse gezelschap dat deze treurmarsen speelt, Musicbanda Franui, staat erom bekend een humoristische twist in de muziek binnen te smokkelen. Hun motto is ‘als je een treurmars twee keer zo snel speelt krijg je een polka’. Dit concert gaat door in de Concertstudio

Alarmkreten uit Aleppo

A Postcard from Aleppo is een mini-opera over Syrische vluchtelingen met Nederlandse teksten van de Nederlandse schrijver en tv-figuur Abdelkader Benali. Dit speelt zich allemaal af in de kerk van Sint-Denijs waar de laatste tijd wel meer speciale concerten worden gegeven. Aan dit concert wordt in het kader van Vluchtweg nog een wandeling gekoppeld door het platteland rond Sint-Denijs en twee andere voorstellingen rond vluchtelingen en exodus: Hijaz en Divine Madness.

Polyfonie voor een betere slaap

Graindelavoix, het vocale ensemble rond Björn Schmeltzer (zie video) brengt een ode aan de kleine dood die we in het gewone taalgebruik met het woord ‘slaap’ aanduiden . Graindelavoix onderzoekt in ‘And underneath the everlasting arms’ de angst om in slaap te vallen. Ze proberen het moment te vinden waarop slapen waken wordt en waken slapen. Graindelavoix zijn de verpleegsters van de cultuur; ze leggen verbanden rond fragiele en breekbare dingen. Te zien in de Onze-Lieve-Vrouwekerk

Het graf van de aarde in met de accordeonmuziek van Thuriot

Phillipe Thuriot probeert met accordeonmuziek de kloof tussen Hedendaags en Klassiek te dichten. Hij herwerkt de zesdelige pianosuites ‘Le Tombeau de Couperin’ van Ravel voor accordeon die hij aanvult met De Profundis van de vrouwelijke componiste Gubaidulina en een eigen compositie in lijn met het het thema van Brave New World getiteld  ‘Le Tombeau de la Terre’ (‘Het graf van de aarde’). Zijn bewerking van de Goldbergvariaties, de slaapliedjes van Bach, in 2014 werden zeer gesmaakt.

Een sfeer van dreiging

Mars II speelt zich af in Transfo Zwevegem. Een oude industriële site die omgebouwd is tot een multifunctionele locatie. Een symbolische locatie want ook in de voorstelling transformeert na verloop van tijd onder een regen van as het beeld en het geluid. Onze obsessie met het einde der tijden wat zegt die over ons? En wat doet het met een mens om te leven in wat Ulrich Beck de risicomaatschappij noemt? Karel van Welden speelt piano en Frederik Coene componeert. Om al een beetje in de sfeer van dreiging te komen kan je hieronder naar een andere puike compositie van Frederik Coene luisteren.

Een muzikale Big Bang Theory

Wie nood heeft aan een beknopte geschiedenis van onze wereldbol kan ten slotte afzwaaien naar De Meestere in Heule. Daar treden Dik Van der Harst en gasten op. ‘Mijn einde is mijn begin en mijn begin mijn einde’ is het Middeleeuwse motto bij deze voorstelling. Dick Van der Harst mijmert over de Big Bang en waar die toe zal leiden – misschien tot een nieuwe Big Bang? Zijn gasten, een vrolijk gezelschap van veertien muzikanten en tien dansers assisteren hem bij zijn zoektocht naar onze oorspong (en ons einde).

Voor tickets en logistiek neem je best een kijkje op de site van Wilde Westen

Dieter Stockman