‘Lo and behold’ vertelt het verhaal van het internet

15/05/2017

In "Lo And Behold" onderzoekt documentairemaker Werner Herzog de wondere wereld van het internet en hoe de online wereld de echte wereld beïnvloedt.

Werner Herzog moet na Michael Moore zowat de bekendste levende en actieve documentairemaker zijn. De meeste faam verwierf hij met zijn documentaire ‘Grizzly Man’ over Timothy Treadwell, een man die beren wilde redden uit de handen van (vermoedelijke) stropers en ironisch genoeg zelf werd opgegeten door een beer. Werner Herzog’ stem herken je uit de duizend door zijn Engels dat doorspekt is met een Duits accent. En hij durft ook wel eens de dunne grens tussen feit een fictie overschrijden in zijn documentaires. Maar zijn nieuwe documentaire ‘Lo and behold‘ is verrassend braaf en handelt over het internet en zijn gevolgen voor ons dagelijks leven.

The internet of things

Na een korte inleiding over het ontstaan van het wereldwijde imagesweb (‘Lo’ was het eerste boodschap die via het internet werd verzonden, vandaar de titel) onderzoekt Werner Herzog  de toekomst van het internet. ‘The internet of things’ bijvoorbeeld. Zoals de zelfrijdende auto. Die kunnen beter van hun fouten leren dan mensen. Of voetballende robots die Messi naar de kroon dingen.

Lugubere nieuwsgierigheid

Tot zover het goede of ludieke nieuws. De keerzijde van al die mogelijkheden wordt verteld aan de hand van Nikki die na een ongeval die door een psychose was veroorzaakt met foto’s van haar bijna onthoofde lichaam op het internet belandde . Lugubere nieuwsgierigheid liet de foto’s de wereld rond gaan. Tot in de mailbox van de ouders van Jessy. Conclusie: het internet maakt monsters van mensen. Er is een gebrek aan waardigheid en respect op het internet omdat mensen er aan niemand verantwoording moeten afleggen. Volgens de familieleden van Nikki is het internet de antichrist. De geest van het kwade waart door de kabels.

Stralingsvluchtelingen

Ook stralingsziekte is een vervelend neveneffect van de draadloze signalen van het internet en gsm-verkeer. Al de mensen die aan deze ziekte leiden vluchten naar ‘Green bank’ in Amerika waar alle straling is verboden om signalen van buitenaards leven beter te kunnen opvangen. Op die ironische manier brengt het internet ook mensen samen. Ze zijn stralingsvluchtelingen maar de medische wereld neemt hun klachten niet serieus. Aan de andere kant floreert het gemeenschapsleven in Green Bank door gebrek aan internetverbinding.

Het einde van het internet

Het einde van het internet zou wel eens veroorzaakt kunnen worden door een zonnestorm, daarom vormt het internet of things een groot gevaar. De gevaren schuilen ook dichter bij de aarde: een cyber attack door hackers. Niet technologie maar de mens in meestal de zwakke schakel.

Zelf filteren

De documentaire eindigt met de toekomst. Maar toekomstvoorspellingen zijn nutteloos want ze missen altijd de belangrijke zaken. Zo had niemand gedacht dat het internet de belangrijkste uitvinding van onze tijd zou zijn. Het zal vooral belangrijk worden je eigen filter te worden.

Dieter Stockman