Ontdek je onderbewustzijn met hypnose, OBE en geurtherapie

28/04/2017

Ons onderbewustijn blijft meer dan honderd jaar na zijn ontdekking voor het grootste deel terra incognito. Toch zijn er een aantal manieren om op eigen houtje je onderbewustzijn te gaan verkennen. Zelfhypnose, aromatherapie en Out Of Body Experience kunnen je een gratis enkeltje 'onderbewustzijn' bezorgen.

Het is allemaal de schuld van Ingeborg en haar tv-programma ‘De Wondere Wereld’ op VTM. Sindsdien rust er een taboe op paranormale ervaringen terwijl ze in gezonde dosissen heel heilzame uitwerkingen kunnen hebben.

Het onderbewustzijn

Wat we onder ‘het onderbewustzijn’ nu eigenlijk moeten verstaan (sommige zeggen dat het het deel van een ijsberg is dat onder water ligt, anderen beweren dan weer dat het buiten ons brein ligt) is nog altijd niet duidelijk maar over het algemeen wordt Freud als de uitvinder van ons onderbewustzijn beschouwd. Ook al heeft men in sommige kringen de eer liever aan de Russische schrijver Dostojevski.

Hypnose

Ook rond hypnose heersen er heel wat misverstanden. De meeste mensen naar hypnose gevraagd komen niet verder dan de clichématige pendule die heen en weer gaat voor de ogen van een willoos slachtoffer. Terwijl niets minder waar is, want alle hypnose komt eigenlijk neer op zelfhypnose. Hypnose helpt ook om pijn te verlichten en wordt dan ook vaak gebruikt als vervangmiddel voor narcose bij operaties (meestal lichte ingrepen en bij de tandarts).

Meditatie

Hypnose is een alternatief geneesmiddel met als bijwerkingen: toegenomen stressbestendigheid, creativiteit, zelfredzaamheid en prestatieverhoging op allerleid gebieden. Het kan helpen tegen slaapproblemen, faalangst en ander fobieën. Misschien is hypnose wel iets voor Eva De Roo en haar hoogtevrees. Met hypnose kunnen remmingen in het onderbewustzijn weggeholpen worden. Ook met meditatie kunnen we ons onderbewustzijn beïnvloeden.

Out of Body Experience

We kunnen niet enkel ons onderbewustzijn bereiken, we kunnen zelf ons lichaam volledig achter ons laten door naar bepaalde geluidsgolven te luisteren. Of dat beloofd toch de onderstaande video: Een ‘Out of Body Experience’ (OBE) brengt je aan de hand van Twin Peaks-achtige muziek met pamfluitaccenten terug naar de staat waarin je verkeerde toen je nog in het gezellig warme vruchtwater van de baarmoeder bevond.

Word Homo Projectus met OBE

Klinkt misschien allemaal een beetje zweveriger maar je kan ook denken ‘baat het niet dan schaadt het niet’. En deze vrouw gelooft zelf dat OBE onze samenlevingen kunnen transformeren en wij zo op een dag van homo sapiens in ‘homo projectus’ zouden veranderen. Wat dat inhoudt? Een multi-dimensioneel bewustzijn.

ASMR & hypnose

ASMR en hypnose zijn waarschijnlijk aan elkaar verwant en worden soms gecombineerd.

Aromatherapie

Een interessante variant van hypnose is aromatherapie waarbij door middel van geuren onverwerkte herinneringen uit het onderbewustzijn worden bovengehaald. Een soort geurhypnose of acupunctuur met aroma’s. Aan de basis van de aromatherapie ligt de Franse schrijver Marcel Proust die als eerste in zijn roman ‘Op zoek naar de verloren tijd’ de heilzame werking van geluiden en geuren op ons (onvrijwillige) geheugen neerpende. Daarom is aromatherapie voornamelijk een hot topic in Frankrijk.

Dieter Stockman