Steden waar je gaat van trippen

10/04/2017

Reizen kan therapeutisch werken, maar als het tegenzit kan je er ook goed ziek van worden. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Wie een citytrip in het verschiet heeft kan maar beter oppassen en zijn voorzorgen nemen.

Reizen is niet enkel ontspanning, er komt ook veel stress bij kijken. Aan deze gevaren had u nog niet gedacht.

Het Syndroom van Stendhal

De symptomen van het syndroom van Stendhal zijn ademnood evenwichtsverlies en in het slechtste geval angstgevoelens.  De oorzaak; een overdosis aan schoonheid in een te korte tijd. Wie Florence, Venetië of Rome bezoekt kan er slachtoffer van worden. Het ene moment ben je nog een gewone toerist waarna plots de afgrond zich opent en je wordt bevangen door hoogtevrees. Je zou het ook een soort van reisorgasme kunnen noemen. De naam is afkomstig van de Franse schrijver Stendhal die tijdens een bezoek aan Florence in 1817 bevangen door emoties alle notie van ruimte en tijd vergat. Dit verhaal ging een eigen leven leiden en nadat ook andere reizigers van dezelfde symptomen gewaagden besloot een Italiaanse psychiater het syndroom aan zijn naam te verbinden.

Het Parijs Syndroom

Het gaat hier over een typische Japanse toeristenziekte maar kan iedereen in principe treffen op elke willekeurige toeristische plek. Te hoge verwachtingen kunnen leiden tot enorme decepties. In Japan idealiseert iedereen Parijs als ‘het van het’ zodat Japanners die de lichtstad bezoeken vaker wel dan niet van een kale reis terugkomen. Omdat Parijs nu eenmaal ook gewoon een stad is waar mensen werken en vervuilende auto’s te snel rijden. Daarom zijn er in Parijs altijd Japanse psychiaters ter beschikking om de slachtoffers van het Paris Syndroom op te vangen.

Het Jeruzalem Syndroom

Wie te lang rondwandelt in Jeruzalem kan ten prooi vallen aan godsdienstige wanen. De mensen die last krijgen van dit syndroom vertonen dezelfde symptomen als de leden van de eindetijdsbeweging. Wordt je automatisch gelovig als je naar Jeruzalem leidt? Dat onderzoekt de Nederlandse documentaire hieronder.

Post-travel Syndroom

Maar ook na de reis kan er nog gevaar dreigen. Langzaam aan kan je na thuiskomt in een post-travel depressie verzeilen. Omdat je nog met je hoofd in je reisbestemming bent en je omgeving tegelijk verwacht dat je je gewone leventje weer oppakt. Mensen die lijden aan het post-travel syndroom willen eigenlijk gewoon terug op reis. Dit artikel zet de zeven stappen van het post-travel syndroom op een rijtje.

De Future Shock 

Ook tijdreizigers passen maar beter op hun telen: een future shock hoort bij de gevaren. Het is een cultuurshock, maar dan niet op een plaats maar in de tijd. Je hoeft hiervoor niet per se  door de tijd te reizen, gewoon op je plaats blijven zitten en de tijd haalt je vanzelf in. Orson Wells legt het je uit in de onderstaande documentaire uit 1972 (!).

Caminito del Rey Syndroom

Een remedie tegen deze syndromen bied een preventief kijkje Google Maps. In het geval je bijvoorbeeld het heropende smalste pad van Europa wil bewandelen is het aangeraden eerst via je Google Maps een virtuele wandeling te maken. Voor je last krijgt van het Caminito del Rey syndroom. Wie helemaal veilig wil zijn en geen enkel risico wil nemen, kan het daarbij ook laten.

Dieter Stockman