Weg met gratis nieuws? ‘De Correspondent’ zoekt oplossingen

04/04/2017

Zoekt u vertrouwen, diepgravende journalistiek en verbinding, dan bent u bij 'De Correspondent aan het juiste (web)adres. En als u het liever wat internationaler hebt dan is dat ook geen probleem meer: 'De Correspondent' wordt 'The Correspondent'. Of wil dat toch proberen.

‘De Correspondent’ is een initiatief van de Nederlandse journalist-filosoof Rob Wijnberg (zie illustratie). Na een slechte ervaring bij de Nederlandse krant NRC Handelsblad besloot hij het heft in eigen handen te nemen en een eigen nieuwsmedium op te richten. De Correspondent’ was geboren!

© 2013 Momkai All Rights Reserved

© 2013 Momkai All Rights Reserved

Voorbij de waan van de dag

De voornaamste frustratie van Rob Wijnberg bij zijn vorige werkgever was het moeten najagen van de waan van de dag. Hij geeft zijn journalisten (of zeg liever: correspondenten) de tijd om voorbij die waan van de dag te kijken. En zo wil De Correspondent een nieuw soort nieuwsvoorziening creëren door de mogelijkheden die het internet biedt optimaal te benutten. De conversatie tussen de journalist en het publiek staat daarbij voorop. De Correspondent wil niet alleen berichten over vandaag en wat gisteren gebeurde maar ook en vooral over de toekomst: hoe de wereld wel kan werken. Zo hebben ze een correspondent ‘vooruitgang’. Dat is Rutger Bregman, die we in een eerder artikel ivm ‘het basisloon’ al eens aanhaalden.

‘The Correspondent’

Met dit concept, dat breekt met alle bestaande journalistieke conventies, willen ze nu ook internationaal gaan. Binnen een jaar willen ze een volwaardige Engelstalige variant van hun site op poten zetten. En net zoals de Nederlandse versie zou deze site betalend zijn (voor zes euro per maand ben je lid) en vrij van advertenties.

Apache.be

In Belgie is er een gelijkaardig initiatief, Apache.be. Zij specialiseren zich in het bijna uitgestorven genre van de onderzoeksjournalistiek. Daarbij concentreren ze zich op onderzoeksgebieden die de gewone media links laten liggen wegens te weinig interesse bij hun lezerspubliek.Hoewel Apache.be (nog) niet dezelfde bekendheid heeft als ‘De Correspondent’ worden ze in het Vlaamse medialandschap als maar toonaangevender. Als de makers van De Correspondent  beweren dat ze een uniek project zijn in de wereld dan vergeten ze voor het gemak dat Apache.be ongeveer hetzelfde doet en er zelfs eerder aan begon dan hen. Ere wie ere toekomt.

Trendsetter

En het voorbeeld van ‘De Correspondent’ (en Apache.be) maakt school. Een traditioneel nieuwsmedium als De Standaard werkt men nu ook met zogenaamde correspondenten (ze verbergen niet waar ze het idee hiervoor vandaan hebben gehaald) die zich zes maanden met één onderwerp mogen bezig houden. Op de website van De Morgen kan je dan weer terecht voor longreads. En het overigens gratis cultuurtijdschrift rekto:verso ontkoppelt zich ook van de actualiteit en zal nu enkel nog themanummers uitbrengen, met hun site als voornaamste publicatiekanaal. Wat het buitenland betreft: daar worden de online artikelen ook als meer achter een betaalmuur gezet, enkel The Guardian blijft alles consequent gratis aanbieden. Daar wordt enkel achter elke artikel een vriendelijk verzoek om geld te doneren geplaatst.

En jij? Zou jij willen betalen voor diepgaande journalistiek? Welk journalistiek medium steekt er voor jou bovenuit? Laat het ons weten in de comments!

 

Dieter Stockman