1 op 5 studenten is ook mantelzorger

14/02/2020

Uit een onderzoek van hogescholen Vives en Howest in samenwerking met mantelzorgvereniging Samana blijkt dat een op vijf studenten een studie aanleert in combinatie met mantelzorg. Om die reden lanceerde Vives dit jaar een ‘mantelzorgstatuut’ om het voor die studenten haalbaarder te maken. Studenten Lisa Sagaert en Kaily Desmet zijn alvast blij met de uitgereikte hand van hun hogeschool. “Docenten begrijpen ons wanneer we te laat in de les zijn.”

Het onderzoek peilde naar het aantal studenten, hun profiel en hun noden. Vives, Howest en Samana deden dat d.m.v. een enquête. Van de 4000 deelnames bleek dat maar liefst 17% of een vijfde een bepaalde vorm van mantelzorg uitoefent. Bij mantelzorg verleen je vrijwillig zorg aan een hulpbehoevend iemand met wie je een band hebt – noem het een naaste: van jouw grootouders die hun medicatie toegediend moeten krijgen tot zorg dragen voor een ernstige ziek moeder. Uit de resultaten bleek ook dat die studenten gemiddeld twaalf uren per week besteden aan mantelzorg. “Zij moeten bijgevolg zeer flexibel zijn”, zegt Francky Debusschere van Samana.

Dag van de mantelzorg

Algemeen directeur van Vives Joris Hindryckx benadrukt dat studenten zichzelf niet zien als mantelzorger. “Ze groeien ermee op, zonder zichzelf vragen te stellen. Bijgevolg gaan ze weinig ondersteuning zoeken. Je moet je even voorstellen dat een student zou afhaken met zijn of haar studie omwille van de noodzakelijke zorg voor een familielid. Dat zou toch jammer zijn!”

Om die reden stond 13 februari aangetekend als ‘Dag van de mantelzorg’ bij Vives. Hiermee wil de hogeschool studenten bewust maken van het begrip en zij die mantelzorger zijn, bereiken. “Nu ontdekken we die studenten vaak doordat ze bijvoorbeeld slechte punten hebben of te laat komen in de les. Daarom is ook ondersteuning hierbij onmisbaar”, zegt onderzoeker Eveline Crevits. Daarnaast zullen docenten opgeleid worden om die gedragingen te kunnen herkennen en de studenten verder te ondersteunen

“Het is belangrijk om studenten de kans te geven om hun diploma te behalen”, gaat ze verder. Vives lanceerde hiervoor dit jaar een ‘mantelzorgstatuut’. “Studenten die topsporter of ondernemer zijn, kunnen in scholen ook erkend worden. Het verschil is dat je hier een keuze maakt, bij mantelzorg niet”, besluit ze. “Door dat statuut krijg je faciliteiten of regelingen op maat toegekend, zoals een gsm mogen bijhouden tijdens de les of aangepaste stage-uren verkrijgen”, vertelt Hindryckx. “Daarbij proberen we het taboe rond mantelzorg verder te doorbreken.”

“Een docent zal ons geen scheve blik geven als we eens later in de les zijn”

Ademruimte

Lisa Sagaert is 20 jaar en woont in Otegem. Zij studeert Lager onderwijs in Vives campus Kortrijk. Haar moeder kreeg enkele jaren geleden de diagnose van MS. “Het is een agressieve vorm, waardoor mijn mama nu al verlamd is tot haar middel. Hierdoor help ik in het huishouden en zorg ik voor haar als er iets is. Als ze bijvoorbeeld naar het toilet moet, dan ben ik er voor haar.” Voor Lisa zou de combinatie van studeren en zorgen moeilijk geweest zijn zonder het statuut van mantelzorger. “Bij thuiskomst moeten anderen studeren of ontspannen ze zich. Bij mij is dat niet zo. Ik mag mijn gsm opnemen indien ik door haar opgebeld wordt, omdat ze bijvoorbeeld gevallen is. Daarnaast mag ik ook bijvoorbeeld later aankomen in de les. Alles wat ik mag doen, is bepaald in mijn faciliteitencontract.”

“Het is fijn om wat ademruimte te hebben”, zegt de 22-jarige Kaily Desmet. Zij woont in Heule en studeert Maatschappelijk werk in dezelfde campus als Lisa. “Aangezien mijn mama lijdt aan leukemie zit ze in haar slechte dagen in een rolstoel. Daarnaast heeft ze ook fibromyalgie en CVS, waardoor ze constant vermoeid is en haar psychologisch welzijn zwak is.” Sinds dit jaar heeft ze ook een contract opgesteld als student-mantelzorger. “Deels hierdoor heb ik een aangepast studietraject en doe ik mijn studie in vier jaar i.p.v. drie.” Kaily is blij met de uitgereikte hand van haar school en ze benadrukt het belang van mantelzorg bespreekbaar te maken onder studenten. “Een docent zal ons geen scheve blik geven als we eens later in de les zijn. Ook studenten tonen veel begrip en dat is fijn. Eigenlijk willen we wel meelopen met de reguliere studenten, maar we kiezen dat niet”, besluit Kaily.

Banner
Vooraan: studenten-mantelzorgers Lisa Sagaert en Kaily Desmet.
Achteraan: v.l.n.r. Francky Debusschere (Samana), onderzoeker Eveline Crevits, onderzoeker Carolien Van Vynckt en algemeen directeur Joris Hindryckx.

Zin gekregen om bij te leren over mantelzorg? Check dan zeker de website van Steunpunt Mantelzorg!

 

Lees ook:

 

Timothy Maesen

Eén reactie op “1 op 5 studenten is ook mantelzorger

 1. delphine says:

  Beste Quindo

  Wij zijn 4 studenten sociaal cultureel werkers. Voor een project voor school rond mantelzorg, zouden we graag wat informatie van internet halen.
  We vonden dit artikel heel interessant om bij ons project te stoppen (we zouden een soort van koffer maken, die meekan van persoon naar persoon), omdat zich dit ook in het Vives afspeelt en dus heel nabij leeft bij de studenten.

  Ik vroeg me af of we dit artikel mogen gebruiken?

  Alvast bedankt
  Lamees, Delphine, Phaedra en Alanis

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.