1917: Een straffe oorlogsfilm die je meesleept van begin tot einde

14/08/2020

Met de herexamens, coronamaatregelen en het extreem warme weer heb je redenen genoeg om binnen met een filmpje in de zetel weg te zakken. Een echte aanrader volgens ons is 1917, een spannende film die ervoor zorgt dat je op elk moment op het puntje van je stoel zit. Een van de beste oorlogsfilms die ooit gemaakt is.

Twee man moeten duizenden levens redden

De film gaat over twee Britse korporalen, Tom Blake en William Schofield. De twee soldaten krijgen van hun generaal een schier onmogelijke opdracht. De volgende ochtend is een ander bataljon van het Britse leger van plan om het Duitse aan te vallen. Maar de Duitsers zijn voorbereid en zullen de Britten in de val lokken, wat ervoor zal zorgen dat er zo’n 1500 Britse soldaten om het leven zullen komen. Blake en Schofield moeten tegen morgenochtend die boodschap gaan verkondigen aan het andere bataljon, waar de broer van Blake luitenant is. De korporalen moeten om die boodschap te gaan overbrengen ook door de frontlinie en mogelijk Duits gebied lopen. Als dat gebied werkelijk bezet is door de Duitsers, zijn Blake en Schofield zo goed als kansloos want ze zijn maar met twee. Als zij omkomen kan ook de boodschap niet bezorgd worden aan het andere bataljon, wat dus zal zorgen voor een afslachting van het Britse bataljon. Duizenden levens hangen dus af van twee korporalen. Onderweg komen beide heren onder andere een Duitse piloot in zijn gevechtsvliegtuig en Duitse loopgraaf tegen. Of ze daar levend zullen uitkomen zal je moeten ontdekken in de film.

Twee uur pure oorlogsbeleving

De film duurt zo’n tweetal uur, maar het is er een die razend snel voorbijvliegt. Je wordt namelijk meegezogen in het verhaal en het lijkt alsof je heel de film lang meewandelt in het kielzog van de twee korporalen. De film is namelijk zo gemaakt dat het lijkt alsof alles in een twee uur lang durende take is opgenomen, er lijken geen pauzes aanwezig te zijn. Dat op zich is al een reden om naar de film te kijken, het is echt een meesterwerk op vlak van regie en montage. 1917 is ook een film die je helemaal terug katapulteert naar die vreselijke eerste wereldoorlog, die zich ook voor een deel in onze provincie en onze Westhoek plaatsvond. Dat is wel niet waar de film zich afspeelt, de opnames werden gehouden in Engeland en Glasgow in Schotland. En dat was een ideale setting, want het landschap dat tijdens de opnames werd gebruikt, is werkelijk adembenemend en lijkt helemaal op het oorlogsterrein van 100 jaar geleden.

Regisseur Sam Mendes en de zijnen hebben met elk klein detail rekening gehouden. De lijken die op het slachtveld liggen zien spierwit en de paarden, waarvan je de wonden goed kan zien, hangen vol vliegen. De oorlogsuniformen, geweren en voertuigen zijn ook erg authentiek gemaakt, de film is visueel op geen enkel foutje te betrappen. De hoofdrollen waren weggelegd voor de jonge acteurs Dean-Charles Chapman (22 jaar) en George MacKay (28 jaar) en die deden dat voortreffelijk. Het was een van hun eerste grote films waarin ze speelden maar dat leek echt niet zo, ze komen enorm matuur en zelfverzekerd over. Het zal enorm moeilijk zijn voor hen om ooit in een betere film te spelen, dat staat vast. Een andere grote naam die meespeelt is die van Benedict Cumberbatch, gekend als Doctor Strange uit de Marvel-films. Hij vertolkt ook op een magistrale manier de rol van Kolonel Mackenzie uit het bataljon dat gevaar loopt.

De film werd dit jaar genomineerd voor zowat tien Oscars, een van de meest prestigieuze filmprijzen die er is. Ze wisten er drie binnen te halen: die van Beste Camerawerk, Beste Visuele effecten en Beste Geluid.

Hieronder krijg je al een voorsmaakje met de trailer.

Lees ook:

Jitse Lapeire

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.