20 jaar overlijden Johny Turbo, wie was hij ook alweer?

31/03/2020

Dit jaar is het exact twintig jaar geleden dat Ivan Carlier, gekend onder zijn alter ego Johny Turbo, overleed op 44-jarige leeftijd. Elke West-Vlaming draagt Carlier in zijn hart, met in het bijzonder Kortrijk, waaruit hij afkomstig is. Iedereen kent hits als ‘Slekke’ en ‘Vis in de Leie’ , die al jaren door de boxen van het Guldensporenstadion van KV Kortrijk knalt, maar hoe was de persoon Johny Turbo en wat was zijn verhaal?

Roots in Kortrijk in jaren ‘50

Johny Turbo werd op 19 september 1955 geboren als Ivan Carlier in Kortrijk als jongste van zes kinderen. Het gezin was erg muzikaal en ook Ivan was dat, hij wist al snel dat hij drummer of percussionist wilde worden. Hij zong ook enorm graag, maar door zijn rol als drummer in de bands waarin hij speelde kon hij dat niet doen. Als drummer speelde hij samen in enkele begeleidingsbands voor artiesten als Eddy Wally, Lilliane Saint-Pierre (gekend van het nummer Soldiers of Love’ en Vader Abraham (bekend van zijn Smurfenlied).

Van drummer naar zanger in jaren ‘80

Carlier wilde altijd al eens zelf in de belangstelling staan en hij besefte dat dat als drummer niet ging lukken. Eind jaren ’80 besloot hij om een solocarrière te starten onder een pseudonaam, Johny Turbo. Zijn eerste nummer ‘Slekke’ werd een grote hit in West-Vlaanderen en vooral de eerste zin van dat nummer, ‘Ja, gomme begunn of oe skjeet da?’ , is een eigen leven beginnen leiden. Hij werd ook in de jaren ’90 bekend buiten de provincie, doordat radiomaker Jan Hautekiet die zin gebruikte om zijn programma Hallo Hautekiet op gang te trappen.

Ontbolstering in de jaren ‘90

De jaren ’90 waren Turbo zijn gloriejaren, hij trad overal in de provincie op en werd een enorm geliefde en populaire muzikant. Hij bracht ook twee albums uit: Veske Zjever (met zestien nummers) en Triptiek (met drie nummers). De bekendste nummers uit die albums zijn Sint-Niklaas, Margrietje en Vis in de Leie. Volgens vrienden en familie was Johny een andere persoon dan Ivan Carlier. “Mijn broer was iemand anders als hij op he podium stond. Een entertainer. In het dagelijkse leven was hij eigenlijk niet zo’n verteller, hij luisterde vooral” wist zijn zus Fernande te vertellen in een interview met de Krant van West-Vlaanderen. Carlier had ook een vrouw en een zoon, Laban.

Leeft nog altijd voort in de jaren ‘2000

Op 6 januari 2000 overleed Ivan Carlier aan de gevolgen van longkanker, maar hij leeft nu nog altijd voort in de harten van alle Kortrijkzanen. In 2008 werd de Turbo Alive Band’gesticht, een tienkoppige band die covers brengt van alle nummers van Johny Turbo, bekend en minder bekend. In 2018 werd er een documentaire over hem gemaakt, de Turbomentary. Daarvan werd een preview getoond in Kaffee Damast in Kortrijk en de voorstelling was uitverkocht, zo’n 200 mensen zakten af om de preview van de documentaire te gaan bekijken. In datzelfde jaar werd ook het Johny Turboplein geboren op Overleie, de wijk die voor hem zijn thuis was. Johny Turbo zal dus voor eeuwig een deel blijven van Kortrijk, als het Johny Turboplein en in de harten van alle Kortrijkzanen.

Ivan Carlier, oftewel Johny Turbo, is echt iemand waarop alle Kortrijkzanen ‘Preus lik fjeirtig’ mogen zijn.

Lees ook:

Jitse Lapeire

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.