2018 is een verkiezingsjaar

30/10/2017

Op zondag 14 oktober 2018 trekken alle stemgerechtigde Belgen naar de stembus voor de lokale verkiezingen, ook wel de gemeenteraads- en de provincieraadsverkiezingen genoemd. De nieuwe leden van de gemeente- en de provincieraad worden benoemd voor een periode van 6 jaar. Om te kunnen stemmen moet je minstens 18 jaar oud zijn. 

De vorige verkiezingen vonden plaats op zondag 25 mei 2014. Tijdens de zogenaamde moeder der verkiezingen konden de Belgen stemmen voor het regionale, federaal en Europese niveau. De gemeente- en de provincieraad vormen samen het lokale niveau. Kijk naar het filmpje hieronder om te weten hoe zo’n stemming precies verloopt, en vooral wat je niet mag vergeten.

Opkomstplicht

In België geldt een opkomstplicht, geen stemplicht. Dat betekent dat alle stemgerechtigde Belgen moeten deelnemen aan de verkiezingen. Om stemgerechtigd te zijn moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Niemand is verplicht om te stemmen op een partij of een kandidaat, je kan bijvoorbeeld ook blanco stemmen. Er is dus geen sprake van een stemplicht in België.

Stemrecht vanaf 16 jaar?

Je moet 18 jaar zijn om te kunnen stemmen. Ondanks verschillende pogingen is er geen meerderheid om daar snel verandering in te brengen. De stad Gent wil volgend jaar wel een proefproject organiseren waarbij jongeren vanaf 16 jaar kunnen deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen, dat schrijft Het Nieuwsblad. Hun stemmen zullen weliswaar niet meetellen voor de officiële uitslag.

Kortrijk

Sinds de Kortrijkse gemeenteraadsverkiezing in 2012 bestaat het stadsbestuur uit een coalitie tussen Open VLD, N-VA en sp.a met Vincent Van Quickenborne (Open VLD) als burgemeester. Tijdens de aanloop naar die verkiezingen stond het duel tussen de toenmalige burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V) en de huidige burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) centraal. Klik hier voor de uitslag van de vorige verkiezing.

LEES OOK

Picture by Vlaamse Jeugdraad

Thomas Herrero

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.