5 dingen waar leerkrachten beter mee stoppen

28/02/2019

Kom je ook gek van sommige leerkrachten? Heb je soms het gevoel dat je het beter zou kunnen? Akkoord, ze doen allemaal hun best maar hier en daar schieten ze soms wel wat tekort. Wij lijsten de vijf grootste ergernissen van leerlingen over hun leerkrachten op. Herken je ze allemaal?

‘Ik heb een heel zwaar leven’

Af en toe klagen over het onderwijssysteem, het leerplan, de directie, collega’s, et cetera et cetera… kan geen kwaad. Maar elke les is misschien net iets te veel van het goede. Je zou bijna schrik krijgen om leerkracht te worden. “En je moet dan nog wachten vooraleer je vastbenoemd wordt. Dat leerplan is echt een lachertje. Heb ik al gezegd dat ik meer dan 50 leerlingen heb?” Stop ermee alsjeblieft.

Ken je klassiekers?

Wanneer een leerkracht refereert naar een oude film tijdens de les, maar de hele klas geen flauw idee heeft over welke film het gaat. “Ken je klassiekers!”, klinkt het dan. Excuse you, het is toch net de taak van leerkrachten om die ‘klassiekers’ te introduceren? Iemand in de zaal die ‘The Elusive Pimpernel’ anno jaren stilletjes kent? Dacht het niet.

Keep it simple mattie

Je kent het wel: het antwoord op de vraag is zo gemakkelijk als iets, maar de leerkracht schat je precies te laag in. Daarbovenop krijg je tal van verwarrende bijvragen waardoor je uiteindelijk het verkeerde antwoord geeft. De leerkracht verbetert je en blijft je laag inschatten. *face palm*

Stop met voor te lezen

Laat het absoluut duidelijk zijn: gewoon voorlezen uit een cursus is niet oké. Leerlingen kunnen zelf lezen, waarom zouden ze dan in een leslokaal luisteren naar een Siri-leerkracht die alles afleest zonder extra duiding of oefeningen? Jongeren geven het misschien niet graag toe, maar ze appreciëren het wel als een leerkracht moeite doet. Ah ja, en misschien ook minder tekst plaatsen op die slides? Dank bij voorbaat.

Weg met die favorietjes

Leerkrachten zijn ook maar mensen, er zijn dus altijd wel bepaalde leerlingen die ze liever hebben dan andere. Daar is niets mis mee, zolang die leerlingen geen voorkeursbehandeling krijgen. Dat kan immers serieus op de zenuwen werken van hun medeleerlingen. Iedereen verdient een faire kans, willen we dat afspreken?

Staan jouw frustraties niet in het lijstje? Keep calm and make a meme. Stuur ons je beste meme en wie weet wordt jouw hilarische creatie binnenkort gepost op onze sociale mediakanalen.

Rune Wittouck

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.