5 redenen om naar de SID-in beurs af te zakken

23/01/2019

De SID-in beurs landt vanaf donderdag 24 tot en met zaterdag 26 januari opnieuw in de Kortrijkse expohallen. Dat zijn de zogenaamde studie-informatiedagen die scholieren een antwoord moeten bieden over wat er komt na het secundair onderwijs. Wij sommen vijf redenen op waarom de beurs eigenlijk een must is.

Praat met studenten van je droomrichting

Bij elke stand staan er naast docenten ook studenten. Zo kan je perfect nagaan wat je precies mag verwachten van een opleiding, hoeveel groepswerken er zijn, hoe theoretisch het eraan toe gaat … De studenten volgen op dit moment de studierichting waarin jij geïnteresseerd bent en zijn daarom misschien wel de beste experts om jou te woord te staan.

Overtuig je ouders

Is de studierichting die je wilt volgen wat gewaagd? Willen je ouders dat je dokter wordt, maar ga jij liever een leven als journalist tegemoet? De SID-in beurs kan een verschil maken. “Op de beurs vindt vaak het eerste contact plaats tussen een scholier en een hogeronderwijsinstelling, maar ook de ouders zijn daarbij vaak aanwezig. En doordat zij zich vervolgens een beter beeld kunnen vormen van de richting en de school in kwestie, is de stap naar de infodagen van de school kleiner”, zegt Karen Vandenbeck, communicatieverantwoordelijke van het Vlaams departement Onderwijs en Vorming.

Ontdek de opleiding die bij je past

Ook voor wie nog geen idee heeft wat hij of zij wil doen na het middelbaar, is de beurs een goed idee. Karen Vandenbeck: “Op de stand van het departement en het CLB kunnen leerlingen terecht voor advies. Op basis van hun interesses gaan we na welke richtingen bij hen passen. Er zullen ook rolmodellen aanwezig zijn die studeren in West-Vlaanderen.”

Tip: op de site Onderwijskiezer vind je de I Prefer-test terug, daarmee kom je te weten wat je precies boeit. Ideaal als voorbereiding op de SID-in!

Niet enkel hogescholen en universiteiten

Politie, VDAB, defensie, opleidingsorganisatie Syntra… de studieinformatiedagen mikken op alle scholieren die afstuderen dit schooljaar. “Ook vijfdejaars bso die al eens willen kijken wat ze kunnen volgen als zevende jaar, na hun beroepsopleiding, zijn welkom”, legt Vandenbeck uit. “Vaak zijn er ook ouders die informatie vragen omdat ze willen verder studeren. En er is meer, zo geeft de VDAB bijvoorbeeld sollicitatietips.” Voor elk wat wils dus.

Op de foto met…

Onder het motto ‘het moet niet altijd serieus zijn’ kan je ook een selfie nemen met een lama of een alpaca. Let wel, het Vlaams departement Onderwijs en Vorming is niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen (LOL).

Meer informatie vind je hier.

Quindo Redactie

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.