5 tips om het beste wachtwoord te bedenken

20/07/2018

In een tijd van datalekken en hackerscollectieven lijkt het ons handig om een goed, haast onkraakbaar wachtwoord te hebben. Maar hoe kan je er nu zeker van zijn dat jouw wachtwoord wel echt veilig is? Wij hebben voor jullie 5 tips die jullie toch wel op weg zouden moeten helpen.

Verschuif eens een letter

Bij het kiezen van een wachtwoord gaan mensen vaak simpelweg voor een naam, hetzij van een familielid, hun partner of huisdier. Zo’n wachtwoorden zijn natuurlijk verschrikkelijk gemakkelijk te achterhalen, dus dat gaan we niet meer doen! Wanneer je echt per se wil gaan voor de naam van bijvoorbeeld jouw huisdier, probeer dan eens telkens de letters op het toetsenbord naast de letters van de naam te nemen. Stel: jouw schildpad heet “Fernand”. Dat zou dan Dzebzbs kunnen worden. Simpel en moeilijk te achterhalen!

Bedenk een nieuw woord

Mensen die interesse hebben om jouw wachtwoord te achterhalen, zullen het moeilijk hebben om een woord te raden dat nog niet eens bestaat. Verzin daarom gewoon een nieuw woord, wat we een neologisme noemen. Je kan dit bijvoorbeeld doen door bestaande woorden samen te voegen. Een voorbeeldje: cactusparfum. Je kan het zo gek niet bedenken!

Klinkers zijn overbodig

Ksnzn,vrwjdrdsptsndklnkrsnvgrvntlngngtlnt!

Of met andere woorden: Kies een zin, verwijder de spaties en de klinkers en voeg er eventueel nog een getal aan toe. Niemand zou ooit kunnen raden dat qndsdmx2 staat voor “Quindo is de max!”.

Wees zo random mogelijk

Wat mensen niet verwachten, zullen ze ook niet raden. We worden heel vaak geleid door onze verwachtingen en gaan er ook altijd van uit dat er aan voldaan wordt. Het eerste wat hackers altijd proberen te raden zijn namen van geliefden, geboortedatums of gewoon “wachtwoord” als wachtwoord. Maar moest je nu eens als wachtwoord kiezen voor “knikkerbaan”? Wie zou dat in godsnaam raden?

Verandering is key!

Nog een laatste gouden tip: verander geregeld jouw wachtwoord. Hoe langer je hetzelfde behoudt, hoe langer hackers zich kunnen bezighouden met het kraken van jouw code. Als je nu gewoon maandelijks een ander wachtwoord neemt, en hiervoor ook telkens bovenstaande tips gebruikt, dan zijn al jouw gegevens, op alle sociale media, simpelweg onkraakbaar.

Jelle Hackx

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.