Actievoerders vormen mensenketting en maken kabaal aan het kanaal!

07/09/2021

De Vlaamse Regering wil het Kanaal Bossuit-Kortrijk opwaarderen voor grote schepen om de Leie met de Schelde te verbinden. Een megalomaan project met onduidelijke economische meerwaarde en grote schade aan de reeds schaarse natuur in de regio vindt het actiecomité! Afgelopen zaterdag, 4 september, maakten alle actievoerders samen Kabaal aan het Kanaal. Ze stuurden daarbij een duidelijk signaal naar de Vlaamse Regering.

‘De nieuwe plannen van de Vlaamse Regering zullen ervoor zorgen het Kanaal Bossuit-Kortrijk toegankelijk wordt voor zeer grote schepen. Dit ten koste van onze al schaarse natuur!’, zeggen de actievoerders, ‘De Oude Leiearm, de Venning, de volkstuintjes en de samentuin zullen verdwijnen.’

‘Na de werken zou het kanaal toegankelijk zijn voor grote schepen, maar de Bovenschelde niet, waardoor schepen toch niet zouden kunnen passeren! Er zal een nieuwe zwaaikom gemaakt worden in Zwevegem waar de grote schepen kunnen draaien en terugkeren naar de Leie. Het kanaal wordt zo dus gewoon een insteekdok voor de lokale industrie die nog niet bestaat!’, horen we bij de actievoerders.

Ze willen met hun Kabaal aan het Kanaal een nulscenario voor het Kanaal Bossuit-Kortrijk. ‘Laat het Kanaal zoals het is en maak eerst werk van een veilige R8. Kies écht voor een kanaal van de toekomst met kleine en milieuvriendelijke vaartuigen. Bescherm en investeer in de lokale natuur!’, klinkt het bij het comité!De start van de actie vond plaats op het Jaagpad onder de R8-brug. Van daar werd een mensenketting gevormd over het voorgestelde traject voor het nieuwe kanaal. Alexander sprak er met één van de initiatiefnemers! Beluister dat gesprek hieronder.

Quindo · Actievoerders over ‘Kabaal Aan Het Kanaal’ – door Alexander Ballekens

Alexander Ballekens

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.