Alles wat je moet weten over de opvolger van Westtalent

08/05/2019

De vroegere provinciale pop- en rockconcoursen zoals Westtalent krijgen een vervolg onder de noemer ‘Sound Track’. Dat heeft Poppunt vandaag bekendgemaakt. “We gaan op zoek naar dé sound van elke regio, van Limburg tot West-Vlaanderen”, klinkt het. Wij zetten alles wat je moet weten over Sound Track op een rijtje.

Wie mag er deelnemen aan het nieuwe muziekconcours?

Vanaf vandaag tot en met 28 juni roepen Poppunt en de livesector artiesten met talent en ambitie om door te groeien op om zich via het online platform vi.be aan te melden voor Sound Track. Alle genres en stijlen ​zijn welkom: van hiphop, metal, electtro, rock en lo-fi tot hardcore, folk, singer-song, jazz, punk en global sounds. Alleen of in groep, instrumentaal of in eender welke taal, zolang het maar live is.

Wat houdt Sound Track precies in?

Tijdens de laatste twee weekends van september en het eerste weekend van oktober vinden maar liefst ​23 selectieavonden plaats in de concertzalen van clubs en jeugdhuizen verspreid over de vijf provincies en Brussel. In West-Vlaanderen gaat het om Cactus Muziekcentrum, De Zwerver, Wilde Westen en 4AD. Er zijn ​46 plaatsen (van de 136 deelnemende artiesten) te verdelen over zes regionale finales.

Elk van de finalisten krijgt een P.A.-repetitie en professionele coaching voor hun finaleshow. En vooral: de achttien meest beloftevolle artiesten, drie per regionale finale, krijgen een jaar lang exposure, speelkansen en coaching op maat om op eigen snelheid te kunnen groeien als artiest.

Waarom bestaat Westtalent niet meer?

Sinds de interne staatshervorming van vorig jaar is het domein Cultuur niet langer een bevoegdheid van de provincies. Daardoor dreigden de provinciale middelen voor (pop)muziek en daarmee ook de organisatie van de provinciale pop- en rockconcoursen Limbomania, Oost.Best!, Rockvonk en Westtalent te verdwijnen. Dat zou een jammere zaak geweest zijn, want deze waardevolle wedstrijden (en eerder ook het toenmalige Kampioenschap van Brussel en het Antwerpse FrappantPOP) gaven in het verleden een vroege boost aan de carrières van ​Balthazar​, ​Sioen​, ​School Is Cool​, ​Fornet​, ​Black Box Revelation​ en vele anderen.

Anderhalf jaar geleden nam minister van Cultuur ​Sven Gatz de ongerustheid weg door ​Poppunt de opdracht te geven met deze middelen een ambitieus toekomstplan te schrijven voor de ontwikkeling van muzikaal talent op bovenlokaal niveau.

(lees verder onder de video)

Wie neemt de selectie op zich?

Sound Track heeft tien ambassadeurs aangeduid uit de meest uiteenlopende genres en muziekscenes: ​Colin H. Van Eeckhout (Amenra), blackwave.​, ​Noonah Eze (Black Mamba), ​Nathan Daems ​(Black Flower), ​Fenne Kuppens (Whispering Sons), ​Bavo Vanden Broeck (Festival Dranouter), ​Portland​, ​Roman Hiele​, Compact Disk Dummies en ​Ayco Duyster​. Zij bepalen wie mag doorstoten naar de selectiefase van Sound Track.

Inschrijven kan via vi.be, vanaf vandaag tot en met 28 juni.

Quindo Redactie

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.