‘Als je een Vlaams boek leest, brandt mijn leeshartje meer’ – Ine over #LeesLokaal

09/03/2022

Op 1 maart ging de nieuwe jeugdboekenmaand van start. Het thema voor die maand is dit jaar Helden en Schurken. Boekenwurm Ine Desplinter, aka @ine_leest, probeert haar Instagramvolgers doorheen het jaar al aan te zetten om meer te lezen. Op haar account vind je vooral boekenreviews en winacties. Voor de jeugdboekenmaand richtte ze, samen met twee leesvriendinnen, de actie #LeesLokaal op.  

Tijdens de jeugdboekenmaand worden er heel wat lijstjes gepubliceerd waarin de beste jeugdliteratuur opgesomd wordt. Fervent lezer, Ine Desplinter, vindt dat de Vlaamse auteurs vaak vergeten worden. Dat ziet ze o.a. in die lijsten, maar ook in haar lessen Nederlands, waar leerlingen vaak grijpen naar boeken van populaire auteurs. Samen met Annelien en Maite, twee leesvriendinnen die ze via haar Instagramaccount leerde kennen, heeft Ine zelf een lijst gemaakt: #LeesLokaal. In die lijst komen de lokale auteurs en illustratoren wél aan bod. Annelien, Maite en Ine riepen de hulp van hun volgers in om de #LeesLokaal-lijst samen te stellen. Die lezers konden hun favoriete boeken van hun favoriete, lokale auteurs insturen. Alle inzendingen werden bekeken en daarna werd de lijst in een Zoom-sessie samengesteld.

Een boek voor een kind van acht is niet hetzelfde als een boek voor een zestienjarige. Daarom werd de lijst onderverdeeld in vijf verschillende leeftijdscategorieën. Voor elke categorie werden 20 boeken gekozen, zodat iedereen wel een boek vindt dat bij hem/haar past.

Ine Desplinter kwam afgelopen zaterdag langs in de studio bij Alexander. Dat gesprek vind je hieronder terug!

 

Quindo · Interview – Ine Desplinter over nieuwe actie ‘#LeesLokaal’ – door Alexander Ballekens

Heb je nu iets van: ‘Amai, dat is écht iets voor mij!’ Je kan de lijst vinden op Instagram en de site.

Alexander Ballekens

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.