Alternatief festivalzomer? Nieuw drive-infestival op Kortrijk Xpo

11/05/2020

De festivalzomer is door het coronavirus bijna volledig in het water gevallen. De huidige maatregelen zeggen dat er geen massa-evenementen meer mogen plaatsvinden tot 1 september en daar zitten grote festivals zoals Rock Werchter, Tomorrowland en Pukkelpop jammer genoeg bij. Maar stad Kortrijk heeft een alternatief gevonden, de Drive-in (Music) Days, waar je in je wagen kunt gaan kijken naar enkele artiesten op Kortrijk Xpo. Maar wat is zo’n drive-infestival nu precies?

De organisatie omschrijft het bijzondere festival als volgt: “Vijf dagen lang geven twee – telkens andere – Belgische artiesten een volledig optreden, met een publiek dat weliswaar niet voor hun neus staat te juichen en te springen, maar relaxt van in de wagen zit te genieten van de concerten.” Het initiatief om het festival op te richten komt van Apache productions (het bedrijf dat onder meer het metalfestival Alcatraz organiseert) samen met de stad Kortrijk, Kortrijk Xpo en radiozender Studio Brussel.

Het festival zal zich ook houden aan de maatregelen rond social distancing en fysiek contact, zoals bij elk drive-infestival. Zo zullen in Kortrijk per concert maximaal 400 auto’s toegelaten worden, “met een nog nader te bepalen maximum aantal personen per wagen. De voertuigen zullen normaal gezien ver genoeg uit elkaar geparkeerd staan. Een hapje en een drankje wordt in de wagen aangeboden door enkele medewerkers die ook een mondmasker zullen dragen. Vrij rondlopen is niet toegestaan en het sanitair opzoeken zal volgens een bepaalde procedure verlopen. Er zal ook een bijzondere manier zijn van applaudisseren. Als mensen dat willen, kunnen ze de claxon van hun wagen gebruiken om de artiest in kwestie op een bijzondere manier te bedanken voor zijn of haar concert.

Zo’n festival heeft natuurlijk zijn voordelen en nadelen.  Een groot voordeel is dat je toch naar een festival kunt gaan en dat je weer even samen kunt zijn met enkele vrienden, bovendien krijgen enkele Belgische artiesten een broodnodig duwtje in de rug. Aan de andere kant is de beleving niet te vergelijken met bij een gewoon festival. Je kunt niet rondspringen op een festivalweide en slapen met je vrienden in een tent, voor de doorwinterde festivalgangers zal dit ongetwijfeld vreemd aanvoelen. Binnen enkele weken zal blijken of het festival ook effectief succes zal hebben bij jong en oud.

Er is ondertussen ook al een eerste naam aangekondigd: de WestVlaamse metalband Spoil Engine. Binnenkort volgt er meer info over andere namen en de datum waarop het festival doorgaat. Kortrijk is niet bij de eersten die zo’n idee heeft bedacht van drive-infestivals. Op sociale media kon je al beelden terugvinden van zo’n festival in Duitsland. Die kun je hieronder trouwens nog eens bekijken. Wat ons betreft bestaat de kans dat de zomer gevuld zal zijn met enkele van zulke festivals. Benieuwd of we een drive-in Rock Werchter of Tomorrowland zal zijn. Het zal alleszins niet hetzelfde zijn zoals alle vorige jaren, met tienduizenden fans die telkens rond zitten te springen op een goedgevulde festivalweide.

Op sociale media zijn er alvast gemengde reacties:

 

 

&nbsp

 

Lees ook:

Jitse Lapeire

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.