Amber Roelstraete (16) over Kortrijkse klimaatmars: “We kunnen ons niet langer laten doen”

06/02/2019

Amber Roelstraete, leerlinge van Athena campus Pottelberg, organiseert morgen een klimaatbetoging in het centrum van Kortrijk samen met Dorian Berintan (Students for Climate), Sven Marescaux (Athena campus Drie Hofsteden) en Febe Surain (RHIZO Zorgkrachtschool). Opvallend, het is al de tweede Kortrijkse klimaatmars die de Zwevegemse organiseert. In dit opiniestuk roept ze jongeren op om haar voorbeeld te volgen.

Deze donderdag 7 februari is er opnieuw een klimaatbetoging in Kortrijk, maar waarom zou je gaan? Ik zal er geen doekjes om winden: om jouw stem te laten horen waar hij normaal gezien onhoorbaar is! Politici raken er veel te gemakkelijk mee weg.

Men noemt dit een democratie… er komen tienduizenden mensen op straat, maar toch worden hun eisen genegeerd. We kunnen ons niet langer laten doen. Daarom zijn lokale betogingen zo belangrijk. Ze zijn bereikbaarder, waardoor meer mensen kunnen meedoen. En daardoor kunnen we dan weer meer druk op de lokale politici zetten. Iedereen moet zich aanpassen.

En wij ook. “Zouden we niet beter eerst ons eigen leven op orde krijgen vooraleer we met de vinger wijzen?”, krijg ik vaak te horen. Absoluut, het moet een combinatie zijn: wij en politici. We hebben weinig tijd. Er moeten nu veranderingen komen, net daarom spijbelen we. Het is een drukmiddel om de zaken te versnellen.

Natuurlijk willen we niet de lokale omgeving vervuilen met onze betoging. Daarom roep ik iedereen op om geen vuilnis achter te laten en zullen er op het Schouwburgplein vuilnisbakken staan.

Kortgezegd: iedereen moet komen! We starten op de Veemarkt om 08.30 uur. Eerst maken we een half uur borden en dan vertrekken we om 09.00 uur. De betoging zelf duurt een uur en we eindigen op het Schouwburgplein, waar enkele speeches zullen te horen zijn.

Iedereen is uitgenodigd.

Amber Roelstraete

Eén reactie op “Amber Roelstraete (16) over Kortrijkse klimaatmars: “We kunnen ons niet langer laten doen”

  1. Weer speech van burgemeester of schepen?

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.