Analyse: “KV Kortrijk werpt reddingsboei voor Moeskroen en Roeselare”

22/04/2020

OPINIE – In de Belgische media is het feit dat KV Kortrijk, Moeskroen en KSV Roeselare willen fuseren tot een grote club, het sportnieuws van de week. Maar is dat nu positief of negatief? Wij doken de geschiedenis in van enkele fusieclubs in België en zagen daar positieve en minder positieve verhalen.

De voorzitter van KV Kortrijk, Joseph Allijns wist in een interview met Sporza het volgende te vertellen: “Ik zeg al langer dat er te veel profclubs zijn in België  en daar kan je aan werken door te fusioneren.” In een interview met de regionale televisiezender Focus-Wtv zei hij ook dat de plannen allemaal nog heel embryonaal zijn en dus nog in de prille beginfase zitten. Voor Roeselare en Moeskroen, twee clubs in problemen, is het een noodzakelijke fusie, anders is het zo goed als gedaan met beide clubs. In de geschiedenis van het Belgische profvoetbal zijn er al heel wat fusies gebeurd, de ene al wat meer succesvol van de andere.

KV Kortrijk, Moeskroen en Roeselare: zelf ontstaan uit eerdere fusies

De club die we vandaag de dag kennen als KV Kortrijk, is het resultaat van een fusie van al bijna vijftig jaar geleden. In 1971 werden de twee ploegen, Stade Kortrijk en Kortrijk Sport, één. Die twee clubs zaten sportief bijna volledig aan de grond en zagen geen andere optie dan te fusioneren. Na heel wat turbulente jaren belandde KV Kortrijk iets meer dan tien jaar geleden in de hoogste klasse van het voetbal, waar het nu dus nog altijd speelt. De fusie kende dus zijn grote laagtes maar nu dus ook zijn hoogtes.

Het huidige Moeskroen heeft in 2010 een officieuze fusie meegemaakt. In de stad waren er eerst twee clubs, Excelsior Moeskroen en RRC Péruwelz, twee ploegen die speelden in de lage klassen van het Belgische profvoetbal. Excelsior werd failliet en Péruwelz veranderde zijn naam naar Moeskroen-Péruwelz. M-P startte in datzelfde jaar ook in de vierde klasse, omdat een van die oorspronkelijke twee clubs, RRC Péruwelz, het seizoen ervoor laatste werd in derde klasse. De club maakte een steile opmars en al in 2014 maakte het al zijn opwachting in de hoogste klasse, waar ze nu nog altijd spelen. Van een echte fusie kan je dus niet spreken. Toch is dit een ploeg die vroeger op korte tijd grote stappen vooruit gezet heeft. Nu heeft Royal Mouscron-Péruwelz nog geen licentie voor de hoogste klasse gekregen maar dat vecht de club dus nog aan. Als ze geen licentie krijgen, hebben ze er dus alle belang bij om te fusioneren met Kortrijk en Roeselare.

KSV Roeselare, de club die op dit moment flirt met het faillissement, is ontstaan in 1999, als fusieclub van KSK en KFC Roeselare, twee clubs die ook in de lagere klassen van België speelden. KSV speelde van 2005 tot 2010 in de hoogste klasse en haalde ook goede resultaten, maar na hun degradatie tien jaar geleden ging het alleen maar bergaf. Nu staat de club op de rand van het faillissement en het maakt ook kans om te fusioneren met de Kerels en Moeskroen. Als dat niet gebeurt vrees ik dat de club weinig kans heeft om voort te bestaan. De club schoot na de fusie als een raket de lucht in maar die is na verloop van tijd in kracht verloren en dreigt nu neer te storten. De West-Vlaamse fusieclub maakt nu een van de ergste periodes in zijn korte bestaan door.

Een voorbeeld van een fusie die erg goed uitgepakt heeft is die van het huidige KRC Genk, de landskampioen van vorig seizoen. De club uit Limburg ontstond in 1988 ook uit twee Limburgse clubs, Thor Waterschei en KFC Waterslag. Waterslag eindigde het seizoen net voor de fusie als vijftiende in de hoogste klasse en Waterschei speelde op dat moment in tweede klasse. Racing Genk startte in de eerste klasse maar degradeerde meteen. In 1996 promoveerden ze weer en amper drie jaar later werden ze al kampioen in die hoogste klasse. In de periode van dan tot nu bleven ze in eerste klasse en werden ze nog drie keer landskampioen, in 2002, 2011 en 2019. Net voor de competitie werd stilgelegd stonden de Limbugers op de zevende plaats in het klassement. Maar in het geval van  Racing Genk kun je wel van een geslaagde fusie spreken.

Moeilijk om nu al te voorspellen

Een fusie tussen twee clubs van de hoogste klasse (en een van de tweede klasse) is nog niet gebeurd. Voorlopig waren het enkel ploegen uit de laagste klassen van het voetbal die samensmolten en in enkele gevallen een opmars en in andere gevallen een diepe val maakten. Ik denk dat Moeskroen en Roeselare clubs zijn die moeten spartelen om voort te blijven bestaan en dat Kortrijk een reddingsboei naar hen gooit. Met die reddingsboei kunnen de Kerels nog tal van andere voordelen aan boord halen, zoals meer budget en meer faciliteiten.

Voorspellen wat de fusie zal teweegbrengen is nu dus zeer moeilijk, aangezien er van alle gebeurde fusies in België erg uiteenlopende scenario’s geweest zijn. Roeselare fusioneerde twintig jaar geleden en staat nu aan de rand van het faillissement. Het voetbal in Kortrijk is in vergelijking met vijftig jaar geleden onherkenbaar. De twee fusionerende clubs zaten toen sportief bijna aan de grond en nu maken de Kerels een goede periode door in de hoogste klasse van ons Belgische voetbal.

Aan de andere kant is het ook nog veel te vroeg om ook nog maar te spreken van een fusie. De voorzitter van Kortrijk, Joseph Allijns vertelde aan Focus-Wtv dat de gesprekken nog maar in de prille beginfase zit. Het is dus ook mogelijk dat er van een fusie helemaal geen sprake zal zijn. Maar als dat gebeurt, is het erg moeilijk om nu al te weten of dat positieve gevolgen met zich zal meedragen.

 

Lees ook:

Jitse Lapeire

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.