Antwerps radioproject stelt beeld geïnterneerden bij

29/04/2016

Kunstenares-therapeute Katrin Lohmann wil ons beeld over geïnterneerden in de Belgische gevangenissen corrigeren door ze zelf aan het woord te laten. Voor Radio Begijnenstraat, een audioportret dat het midden tussen een documentaire en een luisterspel, werkt ze samen met geïnterneerden uit de gevangenis van Antwerpen.

Op 3 maart kwam Katrin Lohmann naar het Radio Respect-congres van Quindo en Demos in Heule om Radio Begijnenstraat voor te stellen. Omdat het audioproject meer aandacht verdient, ging Lohmann op 23 april ook langs bij de Antwerpse zender Radio Centraal om er te praten over internering, psychiatrische patiënten in gevangenissen en het audioproject zelf. Dat deed ze samen met psychologe-psychotherapeute Nelle Van Damme en advocaat Jos Vander Velpen, tevens voorzitter van de Liga der Mensenrechten. Alle luisteraars kregen de volledige uitzending van ‘Schoonheid en Troost’ te horen.

Radio Begijnenstraat

Radio Begijnenstraat laat geïnterneerden aan het woord, mensen die verblijven binnen de psychiatrische afdeling van een gevangenis. Ze hebben een misdaad gepleegd, maar kampen met een geestesstoornis, een psychische aandoening of mentale handicap. In afwachting van plaatsing in een instelling, verblijven zij in een gevangenis.

Voor Radio Begijnenstraat werkte ze samen met het zorgteam van de psychiatrische afdeling van de Antwerpse gevangenis. Het audioproject laat bijdrages van de geïnterneerden horen, zowel muziek als hun levensverhalen. Het is hun uitlaatklep.

Geïnterneerden zijn ook mensen

Lohmann wil met Radio Begijnenstraat de aandacht vestigen op ons vaak verkeerde beeld over internering. Geïnterneerden komen in de media als mensen zonder dromen of verhalen. Ze worden gereduceerd tot een klein aspect van zichzelf. Daar wou Katrin iets aan veranderen. Met Radio Begijnenstraat benadert ze de geïnterneerden als mensen, niet als gevangenen.

De uitzending ‘Schoonheid en Troost’ van de Antwerpse geïnterneerden is een kunstproject dat hun verhaal en ideeën brengt. “Wat voor de één aartslelijk is, is voor de ander mooi en schattig.”, vertelt een geïnterneerde aan het begin. Maar wat is schoonheid? Waarin vinden mensen troost?

Een tijdje in de gevangenis zitten, kan je gemoedsrust aantasten. Maar er moet nog steeds gezocht worden naar de kleine mooie dingen in het leven om dat leed te temperen. Zo luidt de redenering.

Financiële steun nodig

Momenteel krijgt Radio Begijnenstraat geen financiële steun, maar Lohmann hoopt dat daar verandering in komt. Op die manier kan Radio Begijnenstraat blijven bestaan en groeien, zodat de geïnterneerden hun uitlaatklep kunnen behouden.

Elise Belaen

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.