ASMR: een orgasme voor je brein

06/04/2017

Heden ten dage maakt de Netflix reeks 'Black Mirror' furore door de internetgeneratie een gitzwart (toekomst)beeld voor te houden. Ook 'fake news' doet de reputatie van het internet geen goed. Maar niet alles op het internet is kommer en kwel. Soms gebeuren er ook kleine wonderen. En meestal beginnen die op Youtube: eerder berichten we al over Booktube, nu richten we ons vizier op ASMR. Een gratis remedie tegen bijna alles, van slapeloosheid over depressie tot eenzaamheid. Als je er tenminste gevoelig voor bent...

ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) is de geleerde naam voor breintintelingen die worden opgewekt door persoonlijke aandacht en/of audio(-visuele) prikkels. De meeste mensen hebben hun eerste ervaring met het ‘braingasm’ wanneer ze nog jong zijn en bijvoorbeeld in de klas persoonlijke aandacht krijgen van de juf of een medeleerling iets geconcentreerd zien doen. Of bij het bekijken van een aflevering van Bob Ross, de tv-schilder uit de jaren zeventig.

Alternatief slaapmiddel

ASMR wordt ook gebruikt als alternatief voor een slaapmiddel. Zo ontstonden de eerste asmr video’s op youtube, mensen die zelf moeilijkheden hadden met in slaap vallen, maakten video’s waarin ze teksten fluisterden voor andere slapelozen. En zo ging de ASMR bal aan het rollen en spreken we nu van ‘ASMR artists’ om de mensen die deze video’s maken aan te duiden. En aangezien er als maar meer berichten komen dat de jeugd vermoeid is zou ASMR wel eens de redding kunnen betekenen voor al die overmoeide en overwerkte jeugdige breinen. Het enige neveneffect van dit middel: breintintelingen.

Ook handig tegen angst en depressie

ASMR kan ook dienen om een winterdepressie te counteren of angstgevoelens te verminderen. (Of gewoon een tijdelijk gebrek aan liefde te compenseren.) In deze video’s word je gekalmeerd door iemand (meestal een niet onaardig uitziende deerne) die je positieve woorden of zinnen toefluistert.

Tapping

Voor veel mensen die veel ASMR video’s bekijken is ‘tapping’ een synoniem voor ASMR geworden. Tapping is het snel tokkelen van de vingers op een bij voorkeur hard voorwerp. De bedoeling de kijker in een soort hypnose brengen waardoor hij of zij zich gaat overgeeft en zich begint te ontspannen.

Roleplay

Verder kan je ASMR video’s onderverdelen in twee grote groepen: de gewone en de rollenspelen. In de rollenspelen doet men een beroep op je ‘suspencion of disbelief’ om de illusie van persoonlijke aandacht nog te vergroten. De ASMR artiest speelt dus een rol (van dokter, verkoper, personal shopper, etc.) in deze video’s.Voor veel mensen gaat dit echter een stap te ver, zoals velen ook afknappen op de geluiden die worden geproduceerd in eetvideo’s.

ASMR Community

ASMR zorgt er ook voor dat je minder eenzaam voelt. Want rond de ASMR-artists ontstaan vaak een community in de comment-sectie van hun video’s en op nabijgelegen sociale netwerken. Per land varieert de leeftijdsgroep van de community, in Nederland bijvoorbeeld is het echt iets voor jongeren terwijl in Frankrijk meer volwassenen zijn die reageren onder de video’s. In Vlaanderen is de ASMR community nog niet wakker geworden maar wie weet, de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

ASMR University

Hoeveel percent van de mensheid ontvankelijk is voor ASMR blijft onduidelijk. Er is wetenschappelijk onderzoek naar, maar dat staat nog in de kinderschoenen. Wie meer in het wetenschappelijk aspect van ASMR is geïnteresseerd kan  de vooruitgang die geboekt wordt m.b.t. de kennis over ASMR op de site van de ‘ASMR University‘ lezen.

Dieter Stockman

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.