Audio studeren in het middelbaar? Het kan!

26/11/2017

Voor het eerst zullen scholieren van de richting ‘multimedia optie audio’ in juni afstuderen aan Athena campus Heule. Vanaf het vijfde middelbaar kunnen leerlingen er zich volledig verdiepen in de wereld van dj’s, producers en muzikanten. De lessen vinden plaats in het vernieuwde Muziekcentrum Track.

Toon Bosschaert, bekend van de popband ‘Waar is Ken?’, is leerkracht en bedenker van de unieke richting in Vlaanderen. De Izegemnaar en muziekliefhebber pur sang kwam op het idee toen hij les gaf aan jonge podiumtechniekers te Antwerpen. ‘Elk jaar opnieuw merkte ik dat sommige leerlingen wilden bezig zijn met audio maar op hun honger bleven zitten’, vertelt hij. ‘Ik kon hen simpelweg naar geen enkele secundaire school doorverwijzen want er was geen enkele school die ook maar iets met audio deed.’

Studie

De bal ging aan het rollen toen Toon Bosschaert in contact kwam met Lieselotte Deforce, de toenmalige directrice van Schouwburg Kortrijk. ‘In het kader van Kortrijk Muziekstad mocht ik een studie doen over het muziekaanbod voor jong en oud. Het werd al snel duidelijk dat er voor jongeren vanaf 12 tot 18 jaar weinig tot geen aanbod voorhanden was’, vertelt Toon Bosschaert. De richting ‘multimedia optie audio’ is het antwoord op zijn studie. 

Arbeidsmarkt

Na de opleiding kunnen de leerlingen als klanktechnieker of producer terecht in de audiovisuele sector of een muziekstudio. ‘De meeste leerlingen volgen best wel nog een aanvullende opleiding in het hoger onderwijs‘, nuanceert de Izegemnaar. ‘Het belangrijkste is dat de jongeren dankzij de richting opnieuw met goesting naar school gaan en tegelijk met audio kunnen experimenteren.’

Lesrooster

De scholieren van de richting ‘multimedia optie audio’ krijgen 8 uur audioles per week. Naast de algemene vakken leren de leerlingen websites bouwen en video’s bewerken. ‘Met audiokennis alleen geraak je tegenwoordig niet ver meer. In de mediawereld is het meer en meer van belang om verschillende kanalen te gebruiken’, aldus Toon Bosschaert.

Pictures by Stefaan Vandekerkhove

Thomas Herrero

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.