Bekende namen uit groot Kortrijk: ken jij ze allemaal?

08/06/2018

Kortrijk is een diverse en bruisende stad met een rijke geschiedenis. Het is dan ook niet moeilijk te geloven dat er een aantal bekende namen aan Kortrijk verbonden zijn. Onze reporter ging op onderzoek uit en stelde een kort lijstje op van bekende Kortrijkzanen.

Ann Demeulemeester

Deze naam klinkt misschien wat minder bekend in de oren, maar Ann Demeulemeester is een gevestigde naam in de modewereld en ereburger van stad Waregem. In 1982 won ze de eerste Gouden Spoel: deze prijs werd vroeger uitgereikt aan een jonge veelbelovende modeontwerper. Ze lanceerde haar eerste kledinglijn in 1985 en werd toen lid van de Antwerpse Zes, een groep van de belangrijkste ontwerpers in Antwerpen. In 2014 zei ze de modewereld vaarwel.

Piet Goddaer 

Nog een bekende naam uit Kortrijk is Piet Goddaer, maar je zal hem waarschijnlijk beter kennen van zijn artiestennaam Ozark Henry. Zijn naam is gebasseerd op de Ozark Mountains, een gebergte in de Verenigde Staten, en uit het boek ‘Junkie’ van William S. Burroughs.

Ozark Henry heeft een uitgebreid muzikaal oevre. Hij stond op verschillende festivals zoals Pinkpop, Pukkelpop en Rock Werchter. Daarnaast won hij verschillende gouden en platina platen en in 2011 ging hij naar huis met een MIA voor ‘Beste Popartiest’. Ozark Henry werkte samen met andere bekende artiesten zoals Sarah Bettens van K’s Choice en Geike Arnaert van Hooverphonic. Verder heeft hij ook opgetreden met Toots Thielemans.

Nog een leuk weetje: in 2005 kreeg de Kortrijkzaan de publieksprijs ‘West-Vlaming van het jaar’.

(lees verder onder de foto)

Nico Mattan 

Nico Mattan was vroeger wielrenner, gespecialiseerd in Vlaamse eendaagswedstrijden, maar kon verder ook als tijdrijder uit de voeten. Hij heeft verschillende overwinningen op zijn naam staan, waaronder de Driedaagse van de Panne (2001), de GP Ouest France-Plouay (2001) en twee etappes in Parijs-Nice (2001). In 2005 behaalde hij zijn grootste overwinning met Gent-Wevelgem. Hoewel hij zelf niet meer aan wielrennen doet, heeft hij deze sportwereld toch nog niet volledig verlaten. In 2009 werd hij ploegleider van het Italiaanse Cinelli-OPD.

Vorig jaar stapte hij even terug op de fiets om reclame te maken voor de Wielerquiz van Het Nieuwsblad.

(lees verder onder de foto)

Xavier Malisse 

Xavier Malisse, ook wel bekend als ‘The X-man’, heeft een indrukwekkende tenniscarrière achter de rug. In 2002 stond hij in de halve finale van Wimbledon, zijn beste plaats ooit op een grandslamtoernooi. In 2004 schreef hij ook tennisgeschiedenis in het dubbelspel. Xavier Malisse en Olivier Rochus waren de eerste Belgische tennissers ooit die Roland Garros wonnen.

In 2013 speelde hij zijn laatste wedstrijd als proftennisser. Zijn plannen na een topcarrière van zestien jaar? “Een gezin stichten, dat wil ik zeker. Ik ben gek op kinderen, maar vraag we niet wanneer”, klonk het bij Malisse in een interview met Sportmagazine Knack in 2015.

(lees verder onder de foto)

Lien Van de Kelder 

Lien Van de Kelder is actrice, voornamelijk bekend van haar rol als Sofie Bastiaens in de televisiereeks Thuis. Ze speelde mee in enkele andere tv-series, waaronder Wittekerke en Flikken en maakte ook enkele reportages voor Vlaanderen Vakantieland. Vanaf 2008 speelde ze vier seizoenen lang een hoofdrol in Zone Stad, als inspecteur Fien Bosvoorde.

Lien behaalde een masterdiploma in Rechten en werkte een tijdje op het kabinet van de toenmalige minister van Economie en Consumentenzaken Johan Vande Lanotte. Daar hield ze zich voornamelijk bezig met wetgeving rond intellectueel eigendomsrecht.

Johan Mertens

In 2012 wist Johan Mertens, beter bekend als Angel Joe, iedereen te verbazen met zijn act in Belgium’s got Talent. Hij begon pas op latere leeftijd met paaldansen, maar doet dit uitstekend. Hij wil bewijzen dat niet enkel vrouwen deze sport kunnen beoefenen. In 2015 eindigde hij vierde op het Belgisch Kampioenschap paaldansen. Johan baat een krantenwinkeltje uit in de Doorniksestraat, het Nieuwshoekje. In het midden van de zaak staat een paal, zodat hij kan blijven oefenen. Duidelijk een Kortrijkzaan met talent.

Brenda Jaminé

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.