Bezoek Van Marcke, Wijnen De Clerck en veel meer!

28/09/2022

De reisbeperkingen en de vervelende mondmaskers liggen ondertussen al even achter ons, waardoor niets ons nog tegen houd om op zondag 2 oktober aanwezig te zijn op de Open Bedrijvendag.

Dit jaar is er na de corona-editie van vorig jaar opnieuw een hybride aanbod met meer dan 200 bedrijven die fysiek de deuren openzwaaien. Daarnaast kan je ook via het Virtueel kanaal online rondleidingen volgen. Om een keuze te maken uit de uitgelezen selectie van bedrijven die dit jaar deelnemen, brengen we hier een staalkaart van wat er zich in Kortrijk en onmiddellijk daarbuiten aandient. Het thema dit jaar is ‘Samen Ondernemen, Samen Groeien, Samen Deuren Openen’.

 Van Marcke

Denk je wel eens na wanneer je in je bad ligt, of terwijl je gebruik maakt van het toilet, waar die dingen precies gemaakt worden?

Eén van de bekendste namen dit jaar in de lijst is de Belgische onderneming Van Marcke met zetel in Aalbeke. Het bedrijf werd reeds in 1929 gesticht en is ondertussen uitgegroeid tot een internationale multidisciplinaire groep. Naast België en de buurlanden is de onderneming ook nog actief in Malta en de Verenigde Staten.

Naast het nieuwe hoofdkantoor kan je ook terecht in het nieuwe distributiecentrum waar je kan ontdekken hoe vier miljoen producten op een efficiënte manier worden opgeslagen en op het juiste moment worden geleverd aan winkels en klanten. Door de hypermoderne installaties maak je er op een oppervlakte van 81.000 m² (12 voetbalvelden) als het ware kennis met de toekomst van de logistiek. Het is op een doorgedreven manier geautomatiseerd en alle producten vinden er semi-manueel of zelfs helemaal volautomatisch hun weg door de logistieke keten.

Nog een wist-je-datje: Van Marcke heeft bovendien haar eigen bedrijfsrestaurant en deelt haar chef-kok met de Rode Duivels.

Lecot

In deelgemeente Heule doet de firma Lecot dit jaar voor het eerste mee aan het evenement. Het bedrijf begon als een klein ijzerwarenwinkeltje in Heule en Maaseik en groeide uit tot een nationale speler van ijzerwaren, bevestigingen, bouwbeslag, gereedschappen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Het is eveneens een familiebedrijf en bestaat al 135 jaar.

Het parcours vertrekt vanuit het nieuw kantoorgebouw waar de algemene diensten dagelijks het reilen en zeilen binnen de firma bewaken. In de oude kantoorgebouwen word je meegenomen doorheen de geschiedenis van Lecot om af te sluiten in de winkel. Vanuit de winkel kom je in het logistieke centrum, het kloppend hart van de firma.

Scio Teq

Kortrijk is de misschien wat verrassende thuishaven van een uitgesproken internationale speler. Een bedrijf met een gevestigde reputatie voor het ontwerp en de productie van professionele beeldschermen. Displays die hun toepassing vinden in drie bijzonder boeiende en veeleisende markten: luchtvaart, luchtverkeersleiding en defensie. De naam? ScioTeq. Een onderneming die ooit deel uitmaakte van Barco, voortbouwt op dezelfde innovatieve expertise en de technologie tot een hoger niveau tilt. Een buitenbeentje in Kortrijk, West-Vlaanderen en zelfs ver daarbuiten.

ScioTeq ontwerpt en produceert displays die in enkele niche-markten worden ingezet. De Europese luchtverkeersleiding, verschillende business jet producenten zoals Bombardier en Pilatus, de US Army, Lockheed Martin, Airbus Helicopters, Honeywell, … zijn slechts een greep uit hun klanten.

Let wel op, op voorhand inschrijven is verplicht. Reserveer jouw plaatsje via deze link.

Wijnen De Clerck

Voor wie het echt niet kan laten is er ook nog Wijnen De Clerck, een familiale wijnhandel uit Kortrijk die in 1972 werd opgericht door Paul De Clerck. Intussen is ook de tweede generatie actief in het bedrijf. Dit jaar vieren ze hun 50ste verjaardag. Zowel particulieren, horeca als bedrijven kunnen bij hen terecht voor originele en kwalitatieve wijnen uit de hele wereld en in elke prijsklasse.

Doorheen de jaren verwierven zij enkele exclusiviteiten die worden aanzien als dé referentie in hun land en wijnregio. In hun volledig geacclimatiseerde wijnwinkel kan u rustig tussen het mooie uitgestalde gamma flaneren. Men waant er zich als het ware in een wijnbibliotheek. Hun muur vol met grote formaten (6L-18L) is een echte eyecatcher. Ze hebben bovendien twee flessen wijn in de winkel liggen van maar liefst 27 liter, en de oudste fles Madeira-wijn komt uit het jaar 1834!

Buiten Kortrijk

Waregem

Ieder jaar is er ook tijdens Open Bedrijvendag een hotspot. Dit wil zeggen dat je in een straal van enkele kilometers meerdere bedrijven kunt vinden die komende zondag hun deuren openzetten. Meerdere vliegen in één klap dus, en door de beperkte afstanden, makkelijk om op een milieubewuste manier met de fiets te verkennen.

Dit jaar is Hotspot Waregem aan de beurt. Zij pakken uit met gemeentelijke diensten zoals het Stadhuis, hun Stedelijke Bibliotheek met zijn opvallende architectuur en de Stedelijke Werkplaats waar ze hun technische diensten huisvesten.

Daarnaast zijn er bedrijven die regelmatig deelnemen zoals verandabouwer Van Der Bauwhede en TVH, wereldleider en specialist in onderdelen voor material handling, industriële voertuigen en bouw- en landbouwmachines. Verder ook nieuwkomers als familiebedrijf Rogiers, heftruckverkoper VCS Forklifts en grondsaneringsbedrijf Devagro. Ook De Vlaamse Waterweg neemt deel met de sluis in Sint-Baafs-Vijve en zelfs de lokale Politiezone Mira, waar je een ritje kan maken in een politievoertuig…als passagier.

Samsonite

De grootste publiekstrekker dit jaar zal ongetwijfeld Samsonite worden. Je hoeft de koffers maar te observeren die samen met jou staan aan te schuiven voor de check-in in welke luchthaven dan ook, en je komt oog in oog te staan met hun logo. Ze zijn na 112 jaar wereldwijd de marktleider in bagage, tassen en reisaccessoires en ontwerpen trendsettende reisoplossingen. Op hun uitgestrekte site in Oudenaarde bevindt zich de productie  waar je een reis kan maken doorheen het hele proces van ontwikkeling tot productie en elke actie van dichtbij kan bekijken. In het Europees distributiecentrum wandel je door een kluwen van transportbanden die elke koffer naar de juiste bestemming brengen.

In Wallonië zijn Unilin in Vielsalm, Puratos in Andenne, de steengroeve van Fond des Vaulx en een aantal artisanale brouwerijen en chocolatiers de absolute publiekstrekkers. Er doen ook een aantal musea mee zoals het Bastogne War Museum en Mudia in boekendorp Redu.

Alle deelnemende bedrijven kan je terugvinden op www.openbedrijvendag.be. Je kan er gratis terecht aanstaande zondag van 10 tot 17u. Voor Wallonië surf je naar www.jde-wallonie.be .

Ludo Schoukens

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.