“Bij Quindo doe ik wat ik graag doe”

01/12/2021

Bij Quindo kan elke jongere onder professionele begeleiding media leren maken, ongeacht afkomst of ervaring. Eén van hen is Dario van het Centrum Deeltijdse Vorming AURA uit Kortrijk.

Onder de naam ‘Radio Respect’ werkt Quindo aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden bij maatschappelijk kwetsbare jongeren. Dat gebeurt door hen in groep of via individuele trajecten media te laten maken. Zo willen we hun zelfbeeld verbeteren, hun maatschappelijke positie versterken en stimuleren de eigen toekomst in handen te nemen. Met de learnings uit Radio Respect wil Quindo uitgroeien tot expertisecentrum van media-educatie voor sociale inclusie-projecten.

Jongeren doen alles zelf

Zo geeft Quindo op regelmatige basis mediaworkshops aan scholen, verenigingen en sociale organisaties. Eén van die workshops is leren radio maken. De jongeren staan zelf in voor alle delen van de mediaproductie: van de voorbereiding tot de opname van een radioprogramma.

Graaggeziene gasten zijn de jongens en meisjes van AURA, een vormingscentrum dat begeleiding en vorming organiseert binnen een ‘persoonlijk ontwikkelingstraject’ van leerplichtige jongeren.

“Radio maken is leuk”

Dat de jongeren blijven terugkomen naar het medialab is omdat ze zich amuseren. “Het is leuk dat ik hier mijn eigen muziek mag brengen en mag doen wat ik graag doe”, aldus Dario. “Dario kwam al een zestal keer naar de verschillende workshops en blijft groeien”, zegt begeleider Matthias Desmet. “Hij krijgt hier de kans zijn talenten te ontwikkelen vertrekkend vanuit zijn eigen interesses.”

Het is de bedoeling dat de jongeren van alle aspecten kunnen proeven. Ze leren zowel vragen opstellen, interviews afnemen, monteren, radiotechniek en presenteren. Na de workshop kunnen ze aan de slag als vrijwilliger bij Quindo.

In onderstaande podcast van Quindo-medewerker Benny Van Audenhove kan je horen hoe Dario zo’n radioworkshop beleeft.

Radio Respect: Dario (Aura) proeft van radio by Quindo on Mixcloud

Dit project is gerealiseerd met de steun van het Streekfonds West-Vlaanderen, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

streekfonds

Broos Claerhout

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.