Black Lives Matter: vijf films en series die je moet gezien hebben

04/08/2020

Racisme en de Black Lives Matter-beweging zijn twee fel besproken onderwerpen op (sociale) media. Maar waarom zijn deze thema’s (nog steeds) zo brandend actueel? Deze vijf films en series maken duidelijk dat racisme iets is dat al eeuwenlang aanwezig is in de wereld.

1.When they see us – SERIE

Deze vierdelige serie, die alleen op Netflix te zien is, is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Zo’n dertig jaar geleden werd een Amerikaanse vrouw verkracht en vermoord in Central Park in New York. Op dat moment passeren er vijf zwarte tieners langs dat park. Zij worden opgepakt door de politie, zonder reden. De jongens hebben niets met de misdaad te maken maar toch worden ze veroordeeld tot een gevangenisstraf. Het zou nog jaren duren vooraleer ze gerechtigheid kregen en vrijgelaten werden. De serie kwam vorig jaar op 31 mei op Netflix, won twee Emmy’s en is op dit moment opnieuw actueler dan ooit.

2. Selma – FILM

Deze film gaat over de wereldberoemde Martin Luther King en zijn initiatief om racisme uit de wereld te helpen. Samen met duizenden andere Amerikanen wilde hij in 1965 een vreedzame mars van de Amerikaanse stad Selma naar Montgomery houden, om het racisme in de Verenigde Staten aan te kaarten. Beide steden liggen in de staat Alabama. Op 7 maart hield hij de eerste mars, maar daar werd hij samen met de andere protestanten opgehouden door een grote massa gewapende politieagenten. Die agenten hebben de eerste mars op een gewelddadige manier tegengehouden. De film verscheen in 2014 in de zalen en het wist twee Oscarnomaties te halen. Van die twee nominaties wist de film er een binnen te halen, voor ‘Beste originele nummer’. Daarnaast was het ook genomineerd voor vier Golden Globes en wist het een nominatie binnen te halen, opnieuw voor ‘Beste originele nummer’. Als je naar deze film kijkt, leg je altijd automatisch de link naar de protestmarsen die er op dit moment gaande zijn. Deze film is, net als de vier andere, razend actueel.

3. I am not your Negro – FILM

Deze docufilm vertelt het verhaal van een onvoltooide tekst van de Amerikaanse schrijver James Baldwin. Alles wat Baldwin heeft neergepend in zijn tekst, wordt overgezet naar beeld en werd uiteindelijk een confronterende documentaire. Het racisme in de Verenigde Staten in de jaren ’70 wordt op een zeer duidelijk manier aangekaart. Baldwin doet dat door op zijn manier terug te blikken op de periode toen figuren zoals Martin Luther King of Malcolm X groot waren in het land. Voor de film werden enkel archiefbeelden van Baldwin en van Amerika in de jaren ’70 gebruikt. De gekende acteur Samuel L. Jackson sprak de voice-over in. De film was in 2017 genomineerd voor de Oscar van ‘Beste Documentaire’ maar wist die nominatie niet in de wacht te slepen. Toch is de docufilm een straf stukje cinematografie dat ook in deze tijden nog altijd brandend actueel is.

4. 12 Years a Slave – FILM

Deze film vertelt het verhaal van Afro-Amerikaan Solomon Northup die in 1841 zijn kost verdient als vioolspeler op feestjes. Op een gegeven moment wordt hij na een van zijn optredens gedrogeerd en gevangen genomen door slavenhandelaars. Hij moet in New Orleans samen met andere slaven katoen gaan plukken en hij wordt gedwongen om zichzelf Platt te noemen. Zo niet krijgt hij tientallen zweepslagen. De film wist in 2014 drie Oscars binnen te halen en is een van de bet bekroonde films van deze lijst. Een straffe film met een straf thema.

5. 13TH – FILM

Deze film is net als ‘I am not your Negro’ een documentaire die gaat over het racisme in de Verenigde Staten. Alles begint met een wetswijziging die er op een gegeven moment doorgevoerd werd. Slavernij werd toen verboden maar crimineel veroordeelden konden wel ingezet worden als onvrijwillige arbeidskracht. In de film wordt aangetoond dat zowat 1 op de 3 zwarte Amerikanen in de gevangenis terecht kwam en dat zij dus ingezet werden als onvrijwillige arbeidskracht. Dat gebeurt ook door heel wat ‘talking heads’, mensen met kennis van zaken die geïnterviewd worden. Een aangrijpende documentaire waarmee je op een pijnlijke manier kennismaakt met het racisme in de Verenigde Staten in die tijd. De film was net als ‘I am not your Negro’ in 2017 genomineerd voor een Oscar in de categorie ‘documentaire’ maar wist die ook niet in de wacht te slepen. De film is beschikbaar op Netflix en het is er een die diep op je inhakt.

Lees ook:

Jitse Lapeire

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.