Bouwwerken nieuwe campus Howest in Kortrijk van start

06/03/2018

Op dinsdag 27 februari werd in de Aula Major van de Howest-campus aan de Graaf Karel de Goedelaan in Kortrijk het startsein gegeven voor de bouw van een nieuwe geïntegreerde campus aan de Sint-Martens-Latemlaan. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) nam de eerste spadesteek voor haar rekening.

Geïntegreerde campus

Met de bouw van de innovatieve campus zet Howest een nieuwe stap in haar masterplan. Het gebouw, dat ‘The Penta’ zal heten, biedt plaats aan meer dan 1.000 studenten. Het wordt een duurzame, open campus waarin een resem van onderwijsactiviteiten over verschillende richtingen zullen doorgaan. Ook buurtinitiatieven krijgen een plaats in de nieuwe campus, net zoals verenigingen die de accommodatie van de hogeschool willen gebruiken. Architectenbureaus RAU en ABDM leverden het ontwerp.

(lees verder onder de foto)

“If you can dream it, you can do it”

Het programma moest om 18.00 uur van start gaan, maar had ingevolge de vele Kortrijkse wegwerkzaamheden een vermoedelijke vertraging van zo’n halfuur. Howest is duidelijk niet de enige die wil bouwen aan de toekomst van Kortrijk. Wat we in feite enkel kunnen toejuichen, de resulterende verkeerschaos daargelaten. De Aula Major van de Graaf Karel De Goede campus is aardig volgelopen wanneer algemeen directeur van Howest Lode De Geyter de aanwezigen toespreekt: “If you can dream it, you can do it.”

Een onderhoudend relaas volgt van de dromen, de ideeën en de voeten in de aarde die het project heeft gekend. Liever dan op de problemen te focussen, wijst de Howest-directeur het aanwezige publiek maar wat graag op het feit dat de nieuwe campus een “nice place to be” wordt, waar het op elk uur van de dag goed vertoeven zal zijn. Het moet een inspirerende leer- en leefomgeving worden, die intellectuele en sociale ontmoetingen mogelijk maakt. Het UGent-onderzoekscentrum Veg-i-Tec en The Penta moeten dat samen mogelijk maken, als campus West. Deze nieuwe gebouwen zullen instaan voor de educatieve poot van het nieuwe ontwikkelingsproject Kortrijk Weide.

(lees verder onder de foto)

“Neen” aan de brain drain

West-Vlaanderen heeft een vreemd imagoprobleem. Hoewel de West-Vlaamse studenten het relatief gezien zeer goed doen, zoeken de meesten hun heil buiten de provinciegrenzen voor een opleiding in het hoger onderwijs. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits, kwam, stond in de file, en erkende dat ietwat gemiste potentieel. Contradictorisch genoeg stralen sommige opleidingen dan weer zoveel aantrekkingskracht uit, dat studenten van heinde en ver in West-Vlaanderen komen studeren. “De innovatieve eengemaakte campus, een kennishub vlakbij het centrum van Kortrijk, moet de positieve tendenzen versterken en het imagoprobleem tegengaan”, aldus de minister.

Spadesteek voor gevorderden

Jan Durnez, voorzitter van de raad van bestuur van Howest, kreeg de eer om het uitzicht van de nieuwe gebouwen voor te stellen, in het bijzonder het nieuwe hoofdgebouw met vier bovengrondse verdiepingen en één ondergrondse. Het zwembad Magdalena dient daarvoor te verdwijnen, alsook een groot deel van de opstal aan de kant van Kortrijk Weide van de Graaf Karel de Goedelaan. De elementen van het Magdalenapark blijven grotendeels bewaard. Voor de eerste spadesteek had men zowaar een heuse graafmachine geregeld, die – voor de foto en middels enige uitleg – werd bemand door de minister. Zo zijn de werken officieel van start gegaan van de werken aan de nieuwe site die de hogeschool wil in gebruik nemen tegen september 2020.

Alexander Deweppe

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.