Brand nieuw zwembad in 3 vragen en antwoorden

27/02/2019

Vannacht heeft een zware brand gewoed in het nieuwe zwembad op Kortrijk Weide. Er raakte niemand gewond. Wandelaars hadden meerdere explosies gehoord en stelden een uitslaande brand vast bij het zwemcomplex. Een overzicht.

Hoe is de brand ontstaan?

Er is zekerheid dat er geen kwaad opzet is. Het gedetailleerde onderzoek over de precieze oorzaak loopt nog. Vermoedelijk is de brand ontstaan door een technisch defect in een hoogspanningscabine. De brand situeerde zich vooral aan de glijbaantoren. Van de vijf glijbanen blijft bitter weinig over. Een groot deel van het zwembad zoals het sportbad kon gevrijwaard worden.

(lees verder onder de foto)

Was de brand snel onder controle?

Na anderhalf uur was de brand onder controle, met dank aan de brandweermannen van hulpverleningszone Fluvia. Er werden verschillende ladderwagens opgesteld en er werd een tankwagencircuit ingesteld voor de aanvoer van water. Het dak en het gebouw werden constant gekoeld met waterstralen om instortingsgevaar tegen te gaan. Er kwamen geen schadelijke stoffen vrij. Stad Kortrijk raadt wel aan om moestuingroenten grondig te wassen.

Wat nu?

Wanneer het nieuwe zwembad zal kunnen openen, hangt af van de inspectie die een expert zal uitvoeren met de brandweer, de politie en de aannemers. Ze willen de absolute veiligheid kunnen garanderen, voor de opening van het nieuwe zwembad. Momenteel ziet het ernaar uit dat eerst het sportbad zal opengaan en pas later het recreatieve bad. De persconferentie (vandaag) en de opening (vrijdagavond) zijn alvast afgelast.

In de tussentijd blijft het zwembad Mimosa open. Zwembad Lagae in Heule bleef sowieso al open.

😮 Het nieuwe zwembad op Kortrijk Weide staat in lichterlaaie. Op sociale media circuleren verschillende beelden. Hopelijk noch slachtoffers noch kwaad opzet in het spel. (beelden: @luckylooi)

Geplaatst door Quindo op Dinsdag 26 februari 2019

Quindo Redactie

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.