Breng een bezoek aan ‘één uur Texture’

15/07/2020

Sinds begin juli kan je in één uur alles over vlas te weten komen tijdens de nieuwe gidstour in het Texture-museum in Kortrijk. Eén van de veertien ambassadeurs van het museum brengt je in één uur bij wat de vlasnijverheid voor de stad betekent. Wij brachten een bezoek aan de vaste tentoonstelling die uit drie kamers bestaat. Dit zijn onze bevindingen. 

DE WONDERKAMER

In de Wonderkamer zie je alles waar vlas wel niet goed voor kan zijn. Wist je dat vlas, wat voornamelijk werd geproduceerd om stoffen van te maken, voor meer dan alleen dat wordt gebruikt? Van vlas maken ze o.a. ook isolatieplaten en muziekinstrumenten. Ook in de sportwereld wordt vlas gebruikt. In de Museeuwfietsen bijvoorbeeld. De fiets die oorspronkelijk uit carbon werd gemaakt, bevat ook vlas. Op die manier wordt het carbon schokdempend. Vlas wordt ook gebruikt in de veeteelt, het wordt toegevoegd aan eten voor het vee.

Maar het opmerkelijkste uit de wonderkamer was het feit dat vlas wordt gebruikt om dollars waterdicht te maken. Door vlas aan de papiermix toe te voegen kan het papier tegen lange blootstelling aan water. Het wordt ook getoond in het museum, de dollars hieronder liggen al sinds 2014 in het water en zijn nog steeds niet gesneuveld. Benieuwd hoe lang ze nog geldig zullen zijn.

De wonderkamer heeft nog meer wonderen voor ons, maar door de corona-maatregelen mogen bepaalde delen van de rondleiding niet meer plaatsvinden. Zoals het proeven van Lijnzaadolie, een eindproduct van Vlas.

Tussen de ‘Wonderkamer’ en de ‘Leiekamer’ hangen verschillende duiven aan de muur. Duiven werden in die tijd gebruikt om boodschappen over te brengen. Toen de tweede oorlog uitbrak, werden alle duivenmelkers verplicht om hun duiven naar de ‘duivengevangenis’ te brengen. Ze deden dit om de overdracht van geheime boodschappen tegen te gaan. Die gevangenis bevond zich toen op de locatie van Texture.

DE LEIEKAMER

De Leie speelde in de productie van vlas een grote rol. Voor het roten van het vlas, bijvoorbeeld. In de Leiekamer zie je de evolutie van de technieken die werden gebruikt om vlas te bekomen. De productie van vlas maakte een hele evolutie door, van de huisnijverheid tot de industrie die er gemoeid mee ging. Oorspronkelijk werd de Leie gebruikt om het vlas te roten (het rotten van het vlas tot de vezel bloot komt)

Op de foto zie je één van de pronkstukken van de collectie van Texture. Aan één machine stonden vier mensen te werken. De werking ervan staat ook duidelijk uitgelegd op een info-desk.

Verderop in de Leiekamer bevindt zich een grote hoop vlas. Zo’n 5400 kilogram was in de jaren ’50 genoeg om een perceel bouwgrond en een huis te kopen. Lenen was dan ook niet nodig, want je had voldoende aan de opbrengst van het vlas.

In het laatste deel van deze ruimte kan je zien hoe de Leie er toen uitzag. Je kan er ook ontdekken hoe de Leie in die tijd rook. Tip: een mondmasker kan handig zijn.

DE SCHATKAMER

In de schatkamer kan je allerlei ‘schatten’ uit het museum terugvinden, zoals bijvoorbeeld een damast met het wapenschild van Kortrijk. De oplettende lezer kan hiernaast zien dat het museum al eens creatief durft omgaan met de digitalisering van die damasten!

Als je het museum zelf eens wil ontdekken, kan je reserveren via texture@kortrijk.be of via 056 27 74 70. Nog niet volledig overtuigd? Meer info vind je op www.texturekortrijk.be

Lees ook:

Alexander BALLEKENS & Emiel MARTENS

Eén reactie op “Breng een bezoek aan ‘één uur Texture’

  1. Do says:

    goed gedaan !! perfecte samenvatting van 1 uur texture

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.