Breng regenboogvlag naar de Stroate tegen LGBTQ+ haat

17/06/2021

Zaterdag 19 juni organiseert Manon samen met haar vrienden een inzamelactie in De Stroate. Omdat de regenboogvlag die zij aan de Stroate hadden opgehangen werd vernield, roepen ze heel Kortrijk nu op om hun steun te tonen aan de LGBTQ+ gemeenschap door massaal vlaggen te brengen. De bedoeling is om het gebouw tegen de avond volledig te bekleden met de vlaggen.

Het was Manon (19) die het idee had om tijdens juni een regenboogvlag uit te hangen aan De Stroate voor pride month. Samen met een vriend bestelde ze een regenboogvlag die ze trots uithingen aan het gebouw. “Ik zit nog maar een paar maand in De Stroate. Ik had wel gehoord dat ze dingen rond pride deden, maar nog niet zo veel”, klinkt het. “En omdat ik zelf biseksueel ben, dacht ik: Kom gasten, we moeten een vlag ophangen. We gaan daarmee heel veel steun kunnen tonen.”

Die vlag was op vrijdag toegekomen bij Manon thuis en werd op zaterdag opgehangen. “Maar de dag erna kreeg ik een bericht van mijn vriend. Hij had een berichtje gekregen van een vriend met een foto van de vlag en de vraag: “Is dat niet onze vlag die hier op de grond in stukjes ligt?” Ik zag dat onze vlag helemaal in stukjes lag op de foto en heb echt wel een paar traantjes gelaten. Eerst voelde ik me mega hulpeloos. Ik dacht: wie doet dat nu, we wilden iets mega goed tonen aan de wereld en dan maken zij dat kapot.”

Maar lang bleef dat gevoel niet duren. “De politie werd ingeschakeld, via de camera’s zagen ze dat er drie gasten rond de gebouwen liepen.  Maar daarvoor had ik al zoiets van:  ik ga het hier niet bij laten. Dus ik heb een post gemaakt op twee Facebookgroepen: die van De Stroate Community en  Je bent van Groot Kortrijk als… om te zeggen wat er is gebeurd met onze vlag.”

“We waren echt mega teleurgesteld maar toen dachten we ook allemaal: We moeten ons niet laten doen. We zijn een megasterk jeugdhuis, we moeten ons echt niet laten doen door dat ene voorval. Gaan we niet allemaal vlaggen hangen? We gaan een post schrijven op Facebook en we gaan zorgen dat iedereen die dag vlaggen komt droppen aan De Stroate, we zijn van plan heel het gebouw vol te hangen. Er zijn nog steeds mensen die er tegen zijn, die vinden dat je gay mag zijn maar dat je dat niet onder ieders neus moet wrijven. Ik snap die reactie wel, maar ik bedoel er niets slechts mee hé. Ik wil gewoon aantonen: dit zijn wij, dit doen we. Wij bestaan ook. wij hebben ook rechten.”

Iedereen is welkom om vlaggen binnen te brengen op zaterdag 19 juni van 14.00 tot 22.00 in de Groeningestraat 2A. Tegen de avond hangen ze alles op en hopen ze een heel regenbooggebouw te hebben.

Quindo Redactie

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.