Budget Trash, Josefien Deloof en Monskopoli geselecteerd voor finale Humo’s Rock Rally

28/03/2018

De eerste editie van deze prestigieuze muziekwedstrijd vond plaats in 1978. Ook dit jaar schreven maar liefst 824 bands zich in voor die befaamde finaleplaatsen van Humo’s Rock Rally 2018. 100 bands kregen de kans om zich live te bewijzen en van die 100 mogen er nu 10 door naar de finale. En bij die finalisten zitten, jawel, drie West-Vlamingen!

De West-Vlaamse Selah Sue

Josefien Deloof is een van die twee West-Vlaamse kandidaten. Ze heeft een hese, zwoele stem en ondanks haar wilde voorkomen, maakt ze heel rustige muziek. En dan moet je weten dat ze nog maar 19 jaar is! Op die leeftijd al een plekje in de finale van een muziekwedstrijd als Humo’s Rock Rally binnenhalen, is toch wel een heuse verwezenlijking. Ze werd dan ook al opgemerkt door Ozark Henry en verzorgde het voorprogramma van zowel Tout Va Bien als Milo Meskens. Vorig jaar behaalde ze nog de tweede plaats van het provinciale muziekconcours Westtalent. Aan ervaring geen gebrek?

(lees verder onder het fragment)

De finale vindt plaats op zondag 22 april en daar is Josefien niet volledig mee akkoord. “Serieus Humo, zondagmiddag? Jullie beseffen niet wat dat met een mens doet! Foei!”, lacht ze. Wie haar ondertussen al eens elders aan het werk wil zien kan terecht op bijvoorbeeld Den Couter Festival in Poperinge (13-14 april) en Gladiolen in Olen (18-19 mei).

(lees verder onder de foto)

Onduidelijkheid ten top

Naast een West-Vlaamse solozangeres heeft ook de Brugse band Budget Trash het tot de finale geschopt. Zij startten hun carrière in de slaapkamer van de huidige drummer, puur als tijdverdrijf, maar na het opnemen van hun eerste single ‘Thirsty’, besloten ze hun groepje toch een naam te geven en zo was Budget Trash geboren. Ze mochten meer en meer optreden, staken een eigen album in elkaar en schreven zich uiteindelijk in voor Humo’s Rock Rally. En zo geschiedde…

Toen er na de preselectie naar de meningen van de jury gevraagd werd, wist niemand echt wat te antwoorden. “Ik weet niet wat het was, maar ik vond het goed” en “Waren het goeie songs? Geen idee” zijn maar twee grepen uit de verschillende quotes. De stijl van deze garageband kan je het best omschrijven als psychedelic. De juryleden zagen het vooral als “punk die ambitie heeft om pop te willen zijn”. Een band die dus van vele stijlen thuis is.

(lees verder onder de foto)

Aan emotie geen gebrek

Janne Vanneste heeft er al een bewogen jeugd op zitten op vlak van muziek. Nu staat ze zelf met haar band Monskopoli in de finale van de Rock Rally, maar 10 jaar geleden supporterde ze nog voor haar broer Brent. Hij won toen de wedstrijd met zijn band Steak Number Eight. Daarnaast stond ze ook al op het podium van Pukkelpop en de Lokerse Feesten, met The Happy. Daarin speelde ze samen met Isolde Lasoen en Reinhard Vanbergen (Das Pop).

In Monskopoli is het niet enkel zingen dat ze doet. Ze zit ook aan het keyboard en schrijft zowel de teksten als de muziek. Wat de nummers nog meer versterkt, is de breekbare stem van Janne. Op die manier kan ze als geen ander gevoelens opwekken. De band rond Janne Vanneste nam deel zonder al te veel verwachtingen, ze deden het vooral om een breder publiek te bereiken. Maar tot hun eigen verbazing hebben ze het tot in de finale geschopt. En terecht!

Wat kunnen we nu uit dit alles besluiten? Dat er in West-Vlaanderen zeker geen gebrek is aan jong muzikaal talent, ‘t Zal wel zin!

Picture by Bart Salembier en Alex Vanhee

 

Jelle Hackx

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.