Comeback van Enzo Scifo op Kortrijkse bodem

07/07/2021

Voormalig Rode Duivel en ex-Gouden Schoen Enzo Scifo maakte zaterdag zijn comeback in het Belgische voetbal. Als trainer van zijn nieuwe ploeg Royal Excel Mouscron speelde hij zijn eerste oefenwedstrijd van het seizoen tegen Aalbeke Sport. Quindo was er bij!

Het Garenwinderstadion van Aalbeke Sport was afgelopen zaterdag het toneel van Enzo Scifo zijn comeback in het Belgische voetbal. De Belg met Italiaanse roots is een grote naam in de voetbalwereld. Tijdens zijn indrukwekkende voetbalcarrière maakte hij furore bij onder meer Anderlecht, Inter Milaan, AS Monaco en de Rode Duivels. Zijn palmares als speler is indrukwekkend met vier landstitels in België en één titel in Frankrijk en Italië.

Moeizame trainerscarrière

Enzo Scifo probeerde het na zijn schitterende spelerscarrière als trainer bij Charleroi, Tubeke, Moeskroen en Bergen. Niet meteen grote en ambitieuze clubs. Vanaf 2013 besliste de voormalige Gouden Schoen om even een pauze in te lassen. Na twee sabbatjaren ging hij op vraag van toenmalig bondscoach Marc Wilmots aan de slag bij de Belgische belofteploeg. Toen Wilmots moest vertrekken bij de Rode Duivels volgde Scifo hem uit collegialiteit.

Royal Excel Moeskroen 

Vijf jaar na zijn laatste wedstrijd als hoofdcoach maakt Enzo Scifo opnieuw een comeback. Hij maakte er geen geheim van dat hij al enkele jaren hoopte op een nieuwe kans. De vraag van tweedeklasser Royal Excel Moeskroen noemde hij dan ook een geschenk uit de hemel. Hij komt wel terecht bij een club die de afgelopen jaren zware klappen kreeg, met als dieptepunt de degradatie naar tweede klasse. Bij zijn aanstelling vroeg hij meteen geduld. Bij Moeskroen willen ze opnieuw vanaf nul beginnen en de club weer helemaal opbouwen. De eerste test voor Scifo was de oefenwedstrijd tegen het ambitieuze Aalbeke Sport, spelend in derde provinciale.

Ideale omstandigheden voor comeback

Dat deze wedstrijd een galawedstrijd was voor Aalbeke Sport, werd direct duidelijk. Vierhonderd mensen kochten een ticketje om de wedstrijd bij te wonen. Er heerste een schitterende sfeer in en rond het Garenwinderstadion. De zoektocht naar parking, pompende muziek, de geur van braadworsten en een volle tribune, wat hebben we dit gevoel lang moeten missen. Vele supporters konden eindelijk hun hart nog eens ophalen. Maar naast alle randactiviteiten ging de aandacht natuurlijk naar de wedstrijd.

Miss België Kedist Deltour uit Harelbeke verzorgde de aftrap. Het publiek kon de aftrap wel smaken. Sportief was dat misschien niet de beste keuze: de verdedigers van Aalbeke werden uit hun concentratie gehaald door de mooie dame, want na een minuut spelen stonden de bezoekers uit Moeskroen al veel te makkelijk op voorsprong. Gouné Niangadou opende de score na een knappe voorzet van smaakmaker Imad Faraj. Toen Miss België haar plaats op de tribune had ingenomen kon Aalbeke het evenwicht wat herstellen. Toeval of niet, we zullen het nooit weten.

Een strijdlustig Aalbeke

Logischer wijs was tweedeklasser Moeskroen sterker dan Aalbeke. Ze eisten de bal vaak op in de beginfase en konden dat overwicht verzilveren door een strafschop. De Moldavische spits van Moeskroen, Virgiliu Postolachi, ging neer in het strafschopgebied en nam zelf ook de verantwoordelijkheid om de penalty om te zetten: 0-2.

Na een kwartier voetballen keken de spelers van Aalbeke al tegen een dubbele achterstand aan. Ze herpakten zich knap met mooie combinaties en langdurig balbezit. Trainer Rodrique Derycke stond met momenten te glunderen aan de zijlijn. Vlak voor de rust kwam Moeskroen op 0-3 na een doelpunt van testspeler Clément Tainmont. Enzo Scifo oogde tevreden maar wees zijn spelers meteen op hun werkpunten tijdens de rust.

De start van de tweede helft was het sein voor beide clubs om hun ploeg volledig om te gooien. Scifo stuurde elf nieuwe jongens het veld op. De frisse spelers van Moeskroen waren getuige van een knap staaltje grinta van Aalbeke. De amateurvoetballers waren de eerste twintig minuten van de tweede helft de evenknie van de profspelers uit Moeskroen. De supporters van de Blauwe Uilen konden helemaal uit de bol gaan toen Thomas Kongolo kon scoren voor de thuisploeg. Kortrijkzaan Kongolo ging helemaal uit de bol en vierde zijn doelpunt alsof hij België net naar de wereldtitel had geschoten. Met dit moment gaat hij nog lang kunnen uitpakken bij zijn vrienden.

Lees verder onder de video

Enzo Scifo spoorde zijn spelers aan om er nog eens vol voor te gaan. Met succes, want tien minuten voor tijd legde de ingevallen Zakaria Atteri de eindstand vast: 1-4. Opdracht geslaagd voor Scifo en zijn mannen. Voor wat het ook voorstelde, want de eerste oefenmatch van het seizoen blijft een verijdelde training.

De spelers van Aalbeke speelden de wedstrijd van hun leven en voetbalicoon Enzo Scifo maakte succesvol zijn comeback in het Belgische voetbal. Een geslaagde namiddag dus voor alle vierhonderd aanwezigen.

Thomas Soen

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.