Compact Disk Dummies over openingsgweekend Schouwburg: “Kortrijk is onze tweede thuis”

13/09/2018

In het weekend van 14, 15 en 16 september openen Compact Disk Dummies het nieuwe cultuurseizoen van Schouwburg Kortrijk. Dat de keuze op de gebroeders Coorevits uit Desselgem viel, is niet toevallig. “Doorheen het nieuwe seizoen is er extra aandacht voor jongeren. We geven jong podiumtalent een speelkans én zorgt voor extra manieren om jongeren aan te trekken”, zegt directeur Alexander Ververken.

‘Er lagen 1000 ideeën op tafel’

Janus en Lennert Coorevits kregen nagenoeg carte blanche van Schouwburg Kortrijk. “We konden eigenlijk doen wat we wilden, dat was wel leuk. Eigenlijk mochten we het hele weekend invullen, van comedy tot muziek. We moesten vooral zien dat we rondkwamen met het budget“, vertelt Lennert Coorevits. Na verschillende brainstormsessies overleefden uiteindelijk drie ideeën. Lennert: “Een expo bouwen, een megazotte show doen met 1000 gastmuzikanten en dan nog een superzotte synthesizer bouwen. De Broeltorens in witte chocolade namaken hebben we uiteindelijk laten varen.”

(lees verder onder de video)

Compact Club

Alles vindt plaats op het podium in de Schouwburgzaal. “Het idee was om scène op scène, volgens de juiste termen, op het podium van de Schouwburg te spelen. Het is een compactere setting dan normaal waardoor ook de ticketverkoop gelimiteerd is”, aldus Janus Coorevits. “Het was ook de bedoeling dat er zo’n 250 man binnen zou kunnen en dat iedereen dicht bij ons stond”, vult zijn broer Lennert aan. Zo is meteen ook het idee achter de naam Compact Club duidelijk.

Compact Disk Dummies & Co

De nieuwe huisband van ‘De Ideale Wereld’ nodigde ook enkele vrienden uit op het openingsweekend. Zo tekenen Boris Van Severen en Jonas Vermeulen op vrijdag present met hun voorstelling ‘The Only Way is UP’. “Boris Van Severen en Jonas Vermeulen een Schouwburgseizoen laten openen, is een statement. Dit is geen klassieke full-house-Schouwburgvoorstelling,” zegt directeur Alexander Ververken, “want er staan geen bekende namen op het podium. Maar hun werk is wel heel goed gemaakt en innovatief. Twee dj-booths staan op scène en met muziek die doet denken aan Air en Daft Punk.”

Op zaterdagavond verandert het podium van Schouwburg Kortrijk dan in een Compact Club. De Desselgemse Compact Disk Dummies heten heel wat artistieke vrienden welkom en bouwen een feest in ware circusstijl. Naast een volledige set van de Compact Disk Dummies zien we ook onder andere Joris Hessels, Gili, Johannes Verschaeve (The Van Jets) en Meis aan het werk. De Compact Club is volledig uitverkocht.

Gigantische synthesizer

Tijdens Autovrije Zondag is er op het Schouwburgplein een schuimparty en een pop-up-Schouwburgschuimbar. Via een grote synthesizer zullen jong en oud er hun eerste stappen kunne zetten in het maken van eigen synth-geluiden. Afgelopen zomer bouwden twee vrijwilligers van Buda::lab samen met Compact Disk Dummies de synthesizer in kwestie, het centrale instrument in het oeuvre van de broers uit Desselgem.

Beluister het volledige interview met Compact Disk Dummies.

Thomas Herrero

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.