Dave Vanhoutte: “G-voetbal verdient meer aandacht”

30/05/2018

De G-voetbalploeg van Marke speelt op zaterdag 2 juni een match op de derde editie van de Kevin De Bruyne Cup, een internationaal voetbaltornooi in Drongen. De ideale gelegenheid dus om hun unieke werking even in de kijker te zetten. Ploegkapitein Nathan Vanhoutte en bezieler Dave Vanhoutte kwamen wat meer vertellen over G-voetbal.

Wat houdt G-voetbal precies in?

G-voetbal is voetbal voor personen met een beperking. De indeling in ploegen gebeurt volgens niveau en niet volgens leeftijd. Ook de spelregels zijn aangepast: een kleiner speelveld, kleinere doelen, minder spelers (zeven tegen zeven), geen buitenspel … en een wedstrijd duurt twee keer 25 minuten. Met deze aangepaste spelregels kunnen personen met een beperking ook een leuke sport beoefenen in clubverband. “Sommige dingen moeten gemakkelijker gemaakt worden en de trainer moet heel duidelijk zeggen wat je precies moet doen”, beaamt G-voetbalspeler Nathan.

Voetbalfan Nathan

De voetbalploeg voor personen met een beperking uit Marke is eigenlijk ontstaan dankzij Nathan. Hij is grote fan van voetbal, maar had wat moeilijkheden met de spelregels. “We zijn gaan zoeken naar alternatieven,” laat oprichter Dave weten, “en zo zijn we terecht gekomen bij G-voetbal.” Helaas waren alle ploegen in de regio al volzet en waren er lange wachtlijsten. “Dan kan je natuurlijk twee dingen doen: blijven wachten of zelf iets beginnen”, klinkt het bij Dave. De keuze was snel gemaakt: zelf een ploeg opstarten en twee jaar geleden was G-voetbalploeg Marke een feit.

Mooie kans

Deelname aan de KDB Cup is een mooie kans voor G-voetbalploeg Marke. “Het G-voetbal staat in België nog een beetje in de kinderschoenen”, vertelt Dave. “Dus als je de kans krijgt om een wedstrijd te spelen op zo’n tornooi, geeft dat natuurlijk een goede uitstraling aan het G-voetbal.” Het belooft een unieke beleving te worden, want er zullen enkele bekende voetbalgezichten aanwezig zijn, zoals Manchester City-coach Pep Guardiola. Misschien kom ook Kevin de Bruyne even langs.

Beluister het volledige interview hier.

Brenda Jaminé

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.