De beste documentaires over Scientology op een rijtje

12/03/2016

'The Church Of Scientology' kwam gisteren nog maar eens in het nieuws: volgens de Brusselse correctionele rechtbank zijn er onvoldoende bewijzen dat de Scientology-geloofsgemeenschap in ons land een criminele organisatie vormt.

Na een jarenlang onderzoek wilde het federaal parket Scientology laten veroordelen als criminele organisatie en beschuldigde de organisatie onder meer van oplichting, illegale geneeskunde, inbreuken op de privacywetgeving en afpersing. De aanklachten tegen leden van de sekte zijn onontvankelijk verklaard. Het onderzoek in de zaak begon al in 1997, na klachten van enkele ex-leden die onder meer zeiden dat ze waren opgelicht.

Omdat zelfstudie vaak de beste vorm van (bij)leren is, hebben we hieronder de beste documentaires over Scientology even op een rijtje gezet.

Going Clear: Scientology and the Prison of Belief (2015)

Deze HBO documentaire uit 2015 deed veel stof opwaaien: Gebaseerd op het gelijknamige boek van Lawrence Wright portretteert documentairemaker Alex Gibney acht voormalige leden van de Scientology Kerk. In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden, is de documentaire niet gemaakt om Scientology te besmeuren. Gibney wou een diepgravend onderzoek doen naar het hoe en wat van de beweging. Alleen blijken de feiten en getuigenissen zodanig waanzinnig en absurd dat je nog moeilijk gelooft dat Scientology zomaar een religie is. Ook het Vice News interview met een van de belangrijke figuren uit de film, voormalig senior executive of the Church of Scientology Mark Rathbun, is een kijkbeurt waard.

BBC Panorama: “Scientology and Me” (2007)

BBC reporter John Sweeney beet zich vast in The Church Of Scientology. Hij sprak met ex-leden en onderzocht onder meer de bekende leden (o.a. Tom Cruise en John Travolta) en huidige activiteiten van de kerk. Ondanks verwoede pogingen en lobbywerk van The Church om de documentaire niet te laten verschijnen, haalde de documentaire erg hoge kijkcijfers. In 2010 maakte Sweeney een opvolger op zijn documentaire: The Secrets of Scientology.

Komt er binnenkort aan: My Scientology Movie (2015)

Onze favoriete documentairemaker Louis Theroux deed ook zijn duit in het zakje, en maakte eind vorig jaar ‘My Scientology Movie’. De film was voorlopig echter enkel op filmfestivals te zien, dus moeten we nog even geduld hebben. De recensies doen alvast het beste vermoeden.

UPDATE: Louis Theroux opent met ‘My Scientology Movie’ Docville 2016 in Leuven op 29 april, hoera!

Ken je nog interessante documentaires over Scientology? Laat het ons weten in de comments.

Broos Claerhout

Eén reactie op “De beste documentaires over Scientology op een rijtje

  1. Wim says:

    Niet echt een documentaire, maar wel de moeite waard om even te bekijken: het Nederlandse undercoverprogramma Rambam (een soort aftreksel van Basta), werkte zich naar binnen in de Schientology-ker. Terug te kijken via
    http://www.npo.nl/rambam/20-05-2015/VARA_101373248

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.