De deelfiets is terug van weggeweest

07/09/2017

Begin september lanceerde Mobit hun deelfietsapp voor Kortrijk, Mechelen en Hasselt. Het bedrijf uit Evergem maakt komaf met het traditionele systeem van vaste stations voor deelfietsen. Via de app kunnen gebruikers de dichtstbijzijnde fiets vinden, de QR-code scannen om het slot te openen en beginnen met demarreren.

De steden willen naast pendelaars, studenten en toeristen ook inwoners bereiken die geen plaats hebben voor een fiets. De gebruikers betalen 40 eurocent per 20 minuten, na de proefperiode wordt dat bedrag opgetrokken tot 45 eurocent. De app heeft een ingebouwde gps waarmee hij zowel de rit als de betaling automatisch registreert. De batterij van het slot wordt opgeladen via zonnepanelen.

Nederland is al een tijdje vertrouwd met een gelijkaardig systeem maar niet iedereen blijkt nog even enthousiast. Zo worden er in sommige steden een heleboel fietsen gedumpt, de zogenaamde ‘zwerffietsen’. Volgens Axel Weydts (SP.A), schepen van Mobiliteit in Kortrijk, zal dat scenario zich niet meteen voltrekken in Vlaanderen aangezien er veel minder gefietst wordt. Dat schrijft De Morgen.

bestbikefail

Thomas Herrero

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.