De Jeugd Van Tegenwoordig opent ‘de gulp van Kortrijk’

12/04/2018

Op donderdag 5 april kwamen de jongens van De Jeugd Van Tegenwoordig hun nieuwste album ‘Luek’ voorstellen in De Kreun, wat meteen ook de aftrap betekende van hun Belgische tournee. Het werd een spectaculair optreden, met voldoende afwisseling tussen hun nieuwe nummers en de eeuwenoude klassiekers. Wat een feest!

Chemical Frenzy, Chemical Frenzy!

Je zou kunnen denken dat na al die jaren samen optreden en platen schrijven het fut er een beetje uit is, maar de mannen bewezen net het tegendeel. De chemie tussen de groepsleden zat echt goed, al leek Vieze Fur soms een beetje afwezig (misschien was hij aan z’n kledinglijn Tratlehner aan het denken). In het verleden heeft laatstgenoemde al aangegeven dat hij radicaal tegen drugs is, dus daar zal het wel niet aan gelegen hebben.

Zowel in de zaal als op het podium werd er wild op los gedanst en dat was deels te danken aan de vette beats van producer Bas Bron. Die wist het publiek tevens volledig klaar te stomen voor wat beloofde een prachtige avond te worden door het optreden te beginnen met de eerste drie seconden van ‘Gemist‘, om dan meteen over te gaan naar het nummer ‘Centje Centje’. Om hun grootste nieuwe hit volledig te horen, moesten we uiteraard wachten tot het einde van de show.

Ik heb je veels te lang niet gezien, kom dichterbij!

Gewoon op de eerste rij staan of een flesje water vangen, meer moet je niet doen om samen met De Jeugd op het podium te mogen. Zo komen we bij een tweede hoogtepunt van de avond: de interactie met het publiek. Eerst was er een jong meisje – ze was niet ouder dan 13 jaar – die op de eerste rij stond. Dat was ook Willie Wartaal niet ontgaan en hij vroeg haar om haar naam. Toeval of niet, ze heette Manon en toeval of niet, dat was meteen ook het volgende nummer. Dat uiteraard door heel de zaal luidkeels werd meegezongen.

Op een bepaald moment smeet Wiwa een open flesje water het publiek in en één jongeman wist het flesje rechtstreeks op te vangen. De zanger stond hier helemaal versteld van en nodigde de jongen uit op het podium. Die werd getrakteerd op wat een lauwe pils leek en mocht toen het publiek terug induiken. Letterlijk, want hij deed een poging tot wat een stagedive zou moeten geweest zijn. Dat leidde natuurlijk tot een publiek dat begon te bulderen van het lachen.

Ook al weten we allebei de liefde is oneindig

Het is niet omdat ze enkele knallers van formaat speelden, dat er geen ruimte was voor wat rustigere momenten. Hun nieuwe album bevat toch wat nummers die over de liefde gaan, dus is het logisch dat er soms wat romantiek in de lucht hing. “Hebben jullie het moeilijk om jullie gevoelens te uiten?”, sprak Faberyayo De Kreun toe. Deze opmerking werd al snel gevolgd door plaatjes zoals ‘Schietlood’ en ‘Wittewijnmuziek’, die ons toelieten om even tot rust te komen.

Het duurde echter niet lang voor het feestje opnieuw volledig losbarstte, want De Jeugd vond dat het tijd was dat “de gulp van Kortrijk” eens openging. Meteen kregen we kleppers zoals ‘Sterrenstof ‘ en ‘Get Spanish’ voorgeschoteld, die ons langzaamaan naar het einde van de show leidden. Plots werd er besloten dat het tijd was voor wat moshpits, die plaatsvonden op de tonen van ‘De Formule’ en (zoals eerder aangekondigd) ‘Gemist’. Zo kwamen we tot het einde van wat een spetterend optreden was.

Goddamn gap, het was goed om ze te zien!

Pictures by Kay Lacombe

 

 

 

Jelle Hackx

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.