“De jongeren die komen om te skaten hebben meer respect voor het park”

27/01/2021

Door de coronacrisis zijn alle indoor sportparken dicht. Het skatepark Luxaplast in Marke is als een van de enige wel nog open, omdat het een openluchtpark is. Er komen tegenwoordig geregeld klachten van overlast: skaters die afval zouden laten liggen of geen mondmasker dragen. Is dat slecht imago terecht? Wij vroegen het aan de jongeren zelf.

Mensen die klagen over hangjongeren, het lijkt iets te zijn van alle tijden. Waar vroeger mensen hun hart misschien eerder luchtten op café of bij de kapper, doen ze dat nu ook online. Op Facebook is er alleszins geen tekort aan klachten over skatepark Luxaplast.

“Nieuw containerpark skatepark luxaplast marke!”, schrijft één gebruiker niet mis te verstaan in een lokale Facebookgroep. In zijn bericht staan ook een aantal foto’s die het afval dat rondslingert in en rond het skatepark tonen. De klachten van buurtbewoners zijn gericht aan de jongeren die in Luxaplast skaten en rondhangen, maar wat vinden zij daar eigenlijk van?

Plek voor sport én sociaal contact

Wolf Casier gaat regelmatig naar Luxaplast. “Ik ga minstens een keer per week om op mijn BMX-fiets te rijden. Luxaplast is het enige park dat open is tijdens de coronacrisis. Ik ga vooral voor de sport, het sociaal contact is gewoon een pluspunt. Er zijn jongeren die naar het park komen om rond te hangen, de zogezegde “hangjongeren”. Zij laten inderdaad soms afval rondslingeren, er zijn ook niet genoeg vuilbakken aanwezig op het terrein, dus dat is een bijkomend probleem.

“De jongeren die komen voor de sport hebben veel meer respect voor het park. Wij zien het minder als een plek om rond te hangen, we zijn er echt om onze sport uit te oefenen. Daarna praten we even bij, het is motiverend om met je vrienden te sporten. Ik merk wel dat die hangjongeren ons imago schade aandoen. Dat zijn meestal jonge gasten van die willen stoer doen bij hun vrienden, zij moeten nog veel leren.”

Angelino Desmet is ook een fervente bezoeker van het park. “Ik vind niet dat er te weinig vuilbakken op het park staan, maar ze zijn wel altijd vol. Dus het zou handig zijn als er vuilbakken bijkomen of als die regelmatig geleegd worden. Ik ga naar het park om te skaten, maar het is natuurlijk leuk om daar dan mensen te ontmoeten en nieuwe vrienden te maken.

Ik vind dat de klachten rond zwerfvuil het imago van de skater onterecht verslechten, omdat zwerfvuil geen typisch probleem is van skaters. Niet alleen skaters doen aan sluikstorten, het is een probleem van de algemene bevolking. Er zijn inderdaad hangjongeren, maar dat zijn meestal geen skaters. Die zoeken gewoon een plek om rond te hangen en dat is nu toevallig het skatepark.”

Oproep Stad Kortrijk

Luxaplast is voor skaters een belangrijke plaats om hun sport te kunnen beoefenen én om op een veilige manier hun vrienden te zien. Buiten sporten is namelijk nog één van de weinige activiteiten die we mogen doen. Uit de Oe-ist campagne van Stad Kortrijk blijkt dat het mentaal niet goed gaat met de jeugd. Eén op de acht jongeren gaf aan zich “niet oké” te voelen tijdens de coronacrisis. Als reactie daarop roept Kortrijk jongeren op om naar buiten te gaan. In groepjes van maximum vier mensen is dat tenslotte perfect toelaatbaar volgens de huidige regels.

Justine Cottenie

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.