De Stem van de Jeugd: politiek op maat van jongeren

14/05/2019

Het jongeren- en adviescentrum WATWAT lanceerde afgelopen maandag ‘De Stem van de Jeugd’, in samenwerking met VTM NIEUWS en Het Laatste Nieuws. Het gaat om een stemtest op maat van jongeren. 

De stemtest voor en door jongeren bestaat uit 20 actuele stellingen zoals “moeten we alcohol verbieden voor minderjarigen?” Telkens krijg je de argumenten van de politieke voor- en tegenstanders te zien, van “alcohol is schadelijk voor de hersenen” tot “jongeren gaan dan nog meer drinken maar stiekem”. Met een slider kan je aangeven in welke mate je akkoord gaat of net niet.

In de filmpjes nemen Maureen Vanherberghen (Qmusic), Christina De Witte (cartooniste Chrostin), Chakir Benjlil (Chakir Be like) en Ergin Arslanbas (Achterklap) de uitleg voor hun rekening.

Snackdebat

De lancering werd in de verf gezet door het ‘Grote Snackdebat’ in frituur La Tour du Midi in Brussel. “De ideale locatie omdat het debat kort en duidelijk snackable moet zijn”, klonk het.

Zeven politici tekenden present: Zuhal Demir (NV-A), Bart Somers (Open VLD), Sammy Mahdi (CD&V), Imade Annouri (Groen), Melissa Depraetere (Sp.a), Dries Van Langenhove (Vlaams Belang) en Jos D’Haese (PVDA). De thema’s die aan bod kwamen, waren klimaat, geestelijke hulp voor jongeren, racisme, genderdiscriminatie en onderwijs.

Opvallend, naast het politiek debat heeft WAT WAT zo’n 700 affiches verspreid over snackbars, frituren en broodjeszaken. Op het campagnemateriaal kan je de favoriete frituursnack van de partijvoorzitters ontdekken.

Je kan het ‘Grote Snackdebat’ herbekijken via Het Laatste Nieuws, de stemtest kan je doen via watwat.be.

Nog eentje om het af te leren

Ook jongerenzender MNM stoomt jongeren klaar voor het stemhokje. Dat maakte Ivan De Vader, zeg maar de oerjournalist van de Wetstraat, maandag bekend tijdens De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow. Op de site van MNM Stemtest vind je naast de test ook informatie over de verschillende partijen en veelgestelde vragen terug.

LEES OOK

Gaëlle Leon

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.