De vijf leukste citytrips (vanuit jouw zetel)

14/04/2020

Als je het nieuws bekijkt, dan is ‘het coronavirus’ prominent aanwezig. Logisch, want over de hele wereld eist de onzichtbare vijand veel mensenlevens. Bijgevolg raden overheden ons aan om thuis te blijven om besmetting te voorkomen. Hierdoor mogen we niet meer op café gaan, niet meer afspreken met vrienden, en mogen we ook niet op citytrip tijdens de paasvakantie. Daarom vind je hieronder de vijf leukste citytrips die je kan doen vanuit jouw zetel. Sit back and enjoy some vacation!

1. Barcelona, Spanje

De stad die onder jongeren bekend staat als een heerlijke plaats om te verblijven. Je vindt er bijvoorbeeld wereldberoemde gebouwen als de Sagrada Família van Gaudí en het Palau de la Música Catalana, maar ook de grote pleinen als het Plaça de Catalunya. Daarnaast heb je er de Ramblas, waar je kan genieten van een gezellige sfeer. Verder staat Barcelona bekend als een stad om heerlijke te kuieren door de smalle steegjes en de brede boulevards, dat allemaal onder een mediterraanse zon. De zon, die kunnen we jou niet beloven en voor de Spaanse aperitief en tapas zal je zelf moeten zorgen, maar deze citytour brengt Spanje toch een beetje tot bij jou.

In Barcelona is er ook het Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), een nationaal kunstmuseum. Daar vind je een grote collectie romaanse kunst, een gotische collectie en werken uit de renaissance en de barok. Ook zeker een must see. Hier kan je een virtuele wandeling maken door het museum.

2. Venetië, Italië

In Venetië ben je op de juiste plaats voor een romantisch uitje. De stad is gevestigd op 120 kleine eilanden en heeft een heel netwerk aan kanaaltjes. Hierdoor kan je je enkel te voet of via het water verplaatsen. Men noemt Venetië niet voor niks ‘de stad in het water’. Daar heb je de uitgelezen kans om eens te genieten van een verrijkende gondeltocht langs het Canal Grande. Verder vind je op het San Marco-plein sfeervolle terrasjes omgeven door indrukwekkende galerijen, chique winkels en mooie paleizen, zoals het Dogepaleis. Daarnaast heeft de stad heel wat steegjes met verrassende winkels waar je lekkere hapjes of leuke souvenirs kunt kopen. Verderop kan je dan even uitblazen op de feeërieke Rialtobrug.

Zoals eerder vermeld, vind je op het San Marco-plein ook het Dogepaleis. Dat was het paleis van de doge (de leider van de republiek Venetië). Daar kan je als bezoeker je verzuchten aan de prachtig gedecoreerde zalen en kamers. Hier kan je jouw virtuele wandeling beginnen.

3. Lissabon, Portugal

Lissabon is een stad die jou steeds blijft boeien, zeker de oude stad. Het heeft heel wat kronkelende straatjes, prachtige architectuur en aangename pleinen. Al wandelend kan je al heel wat bezichtigen, maar geniet ook vast en zeker van een ritje met die oude, maar bekende ‘tram 28’. Je weet wel: die felgele tram die al bestaat sinds 1910. Gebruik die om naar de pittoreske buurt Alfama te rijden, waar je de oudste delen van Lissabon terugvindt. Daar zal je een heleboel aloude ambachtswinkels en cafés ontdekken. Daarnaast is de wijk Baixa ook een aanrader voor zij die houden van chique winkels en een stijlvolle buurt. Aansluitend mag een bezoek aan Chiado niet ontbreken. Deze buurt staat bekend voor zijn talrijke theaters en musea, historische curiositeiten en luxueuze winkels.

Meer richting de kustlijn, vind je een interessant museum dat gewijd is aan de ‘azulejo’. Dat is het traditionele tegelwerk van Portugal. De verschillende tekeningen en kleuren op de tegelwerken kunnen jou wel eens verbazen. Hier kan je een virtueel kijkje nemen in het museum.

4. Praag, Tsjechië

Het oude gedeelte van Praag is de echte must see. Omwille van de verschillende architecturale schoonheden en cultuurachtergronden behoort het historische stadscentrum tot de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het Wenceslasplein draagt bijvoorbeeld wat geschiedenis met zich mee, want in 1989 vond hier de Fluwelen Revolutie plaats die een einde maakte aan het communistische beleid. Vandaag staat dat plein bekend omwille van zijn winkels. Daarnaast is de wijk Staré Mesto een aanrader door zijn vele antiekzaken en moet je zeker eens passeren bij de burcht Hradcany, want daar vind je een gigantisch kasteelcomplex dat jou ongetwijfeld zal verbazen. Verder biedt Praag ook heel wat kerken, musea, theaters en kunstgalerijen die meer dan de moeite waard zijn om eens te bezichtigen. Tot slot weten velen dat de stad (momenteel) redelijk goedkoop is wanneer je een stevige hap en een heuse pint wilt drinken. Dat kan je natuurlijk ook in je zetel doen terwijl je de virtuele tour beleeft.

Net buiten het oude Praag vind je het Nationaal Theater. Het is een van de bekendste theaters van Tsjechië en bestaat uit drie verschillende indelingen: ballet, opera en drama. Hier kan je jouw virtuele tour aanvangen.

5. Amsterdam, Nederland

Ietwat dichter bij huis, maar ook niet toegankelijk door de lockdown, is Amsterdam. De stad staat bij ons bekend als de plaats bij uitstek waar je rustig kan fietsen en kuieren door de vele straten bezaaid met leuke winkels. Doordat Amsterdam ook dooraderd is met kanaaltjes, wordt de stad vaak genoemd als ‘het Venetië van het noorden’. Daarom is het ook aangeraden om een rondvaart te doen doorheen de sympathieke stad. Daarnaast heb je ook tal van culturele aanraders, zoals het Van Gogh Museum en het Huis van Anne Frank. Verder staat Amsterdam ook bekend omwille van zijn Nederlandse gezelligheid en zijn vele uitgaansmogelijkheden. Al pas je beter op, want hun huidig drugsbeleid kan het ietwat té gezellig maken. In jouw woonkamer raden wij dus ten zeerste aan om die gezelligheid te beperken tot het legale.

In deze gezellig stad kan je, zoals eerder vermeld, het Van Gogh Museum bezichtigen. Dit museum bezit ongeveer 200 schilderijen en 500 tekeningen van de Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh. Hier kan je jouw virtuele stappen zetten in het gebouw.

Lees ook:

Timothy Maesen

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.