De werkelijkheid overtreft de fictie van ‘Black Mirror’

14/03/2017

Iedereen kent wel de uitdrukking 'de werkelijkheid is straffer dan fictie'. Ook in het geval van 'Black Mirror' gaat die zegswijze op.

‘Black Mirror’ wil, zoals de titel suggereert, onze scherm(en)samenleving een spiegel voorhouden. Maar de leugen van de fictie – en de verbeelding van maker Charlie Brooker – mag dan zo snel zijn, de werkelijkheid achterhaalt haar wel. SPOILER ALERT.

Trump & Waldo

Toen Trump als president verkozen werd tweette het account van Black Mirror dat zij er voor niets achter zaten.


Eerder was er een aflevering van ‘Black Mirror’ geweest waarin een animatiefiguurtje – ‘Waldo’ – verkozen wordt tot premier van Engeland

De premier & het varken

In de eerste aflevering ooit van ‘Black Mirror’ moest de premier seks hebben met een varken ter meerdere glorie van het land. Niet veel later werd bekend dat voormalig premier David Cameron tijdens zijn studententijd seksuele betrekkingen heeft gehad met een varkenshoofd. In ‘Screenwipe’, het andere programma van Charlie Brooker kon hij dit natuurlijk niet onbesproken laten.

De gevangenen & de fiets

In de aflevering ‘Fifteen Million Merits’ moeten de leden van een samenleving fietsen om stroom op te wekken en zogenaamde ‘merits’ te verdienen. Die ‘merits’ kunnen ze bijvoorbeeld gebruiken om minder reclame te zien op de schermen waar ze naar moeten kijken terwijl ze fietsen. Na de uitzending mailde iemand Charlie Brooker dat dit al het geval is in sommige Braziliaanse gevangenissen waar gevangen moeten fietsen om hun eigen stroom op te wekken en nadien snoep krijgen als beloning.

Een recensie over de serie ‘Black Mirror’ lees je hier.

Dieter Stockman

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.