Dit weekend: derde editie van Memento Woordfestival

08/03/2018

9 en 10 maart. Die twee dagen moet je vrijhouden in je agenda om een bezoekje te brengen aan de derde editie van Memento Woordfestival in de Sint-Jansbuurt in Kortrijk. Je kan je verwachten aan optredens, wandelingen, verschillende workshops en performances. En dit allemaal in het centrale thema van deze editie: het verlangen naar of de afkeer voor verandering. 

“Een nog groter en nog beter georganiseerd festival”

Wat twee jaar geleden startte als een initiatief van de vorige Letterzetter (lees: stadsdichter) van Kortrijk, Bart Jaques, begint nu uit te groeien tot een jaarlijkse traditie. Toen heette het nog Woordnacht en was het slechts één avond die in teken stond van het woord. De huidige Letterzetter Jonas Bruyneel heeft er dit jaar een tweedaagse van gemaakt en belooft dat het een nog grotere en nog beter georganiseerde editie zal worden.

Sint-Jansbuurt à volonté

Dit jaar kiezen de organisatoren niet voor Overleie als locatie, maar opteren ze voor de Sint-Jansbuurt, nabij de K in Kortrijk. Drie verschillende locaties vormen het epicentrum van deze editie. In De Stroate (Zwevegemsetraat) kan je terecht om kennis te maken met de underground scene, zoals slam poetry en street art. Wat verderop in De Scala vindt onder andere een optreden van Spinvis plaats op zaterdagavond, meteen ook de afsluiter van het festival. Ook in het Groeningeheem is er heel wat te doen, bijvoorbeeld de ‘Woordroute’.

Het Mementolab

Al een maand lang staat het Mementolab in de buitenomgeving van het Groeningeheem. Het is een plek waar jonge, opkomende woordkunstenaars, samen met de huidige Letterzetter, het woord op een creatieve en gedurfde manier naar het stadscentrum te brengen. Designregio Kortrijk ging voor de creatie van het lab de samenwerking aan met Nester, een bedrijf uit het Kortrijkse dat unieke boomhutten ontwerpt en bouwt.

Niet te missen!

Brihang. Deze uit Knokke afkomstige rapper, kunstenaar, poeët – noem hem zoals je wilt – komt vrijdagavond 9 maart het beste van zichzelf geven in De Stroate, de eerste hiphopacademie in ons land. Daarnaast vindt er ook een fameuze rapbattle plaats, een lyrisch gevecht waar de beste freestyle rapper gaat lopen met een wildcard voor De Bestn Vant Westen, de Champions League van de West-Vlaamse rap.
(VVK: €10 | ADD: €12 | LEDEN: €8)

Spinvis. Erik De Jong, beter bekend onder z’n pseudoniem Spinvis, komt het Memento Woordfestival in stijl afsluiten in De Scala op 10 maart. “Voor ik vergeet”, “Bagagedrager” en “Oostende” zijn slechts enkele voorbeelden uit zijn uitgebreid arsenaal aan hits. Het concert is een samenwerking met Wilde Westen.
(VVK: €20 | ADD: €23 | LEDEN: €17)

Woordroutes. Ook dit jaar werden er weer drie woordwandelingen uitgestippeld. Je kiest er eentje uit en een literaire gids neemt je mee van locatie tot locatie, waar telkens een performance of voordracht plaatsvindt. Voor alle wandeltochten betaal je hetzelfde bedrag.
(VVK: €7 | ADD: €9)

Jelle Hackx

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.