Dit wordt het nieuwe muziekcentrum

05/05/2015

De muzieksite aan het Conservatoriumplein krijgt een ingrijpende facelift. Vanaf januari volgend jaar wordt het volledige gebouwencomplex gerenoveerd. Het vernieuwde muziekcentrum moet uitgroeien tot het trefpunt in de stad waar muzikanten, muziekliefhebbers, studenten en creatieve geesten samenkomen om muziek te creëren en te presenteren. Ook Quindo zal hierin een grote rol spelen.

Wie piano leert spelen in het Conservatorium, een band ziet optreden in de Concertstudio of bij Quindo langskomt voor een workshop, zal vanaf najaar 2017 zijn ogen uitkijken. Want het gebouwencomplex op het Conservatoriumplein wordt volledig gerenoveerd. De eerste spadesteek is gepland begin volgend jaar. Zonder al te veel kleerscheuren moeten de werken afgerond zijn tegen de zomer van 2017.

Schermafbeelding 2015-05-05 om 14.21.33

Eén ingang

Bedoeling van de verbouwing is de aanwezige vleugels (Concertstudio, Muziekcentrum Track en het Conservatorium) niet alleen transparanter en eigentijdser te maken, maar vooral beter in elkaar te integreren. Zo kunnen alle gebruikers en bezoekers elkaar beter vinden, letterlijk en figuurlijk.

Vandaag zijn de gebouwen wel aan elkaar geklonken als drie blokken, maar ze missen een inhoudelijke samenhang. Zo komt er één centrale ingang met één balie en “transversale circulatiewegen” voor het hele complex.

De verschillende muziekspecifieke en polyvalente lokalen zullen door iedereen gebruikt kunnen worden. Muziekcafé Track blijft een verbindingsplek en meeting point voor alle bezoekers, maar komt op een andere zonniger plek in het gebouw.

Schermafbeelding 2015-05-05 om 14.20.55

Uniek in Vlaanderen

Het gerenoveerde muziekcentrum , ontworpen door DIAL architects en geënt op het Utrechts muziekcentrum TivoliVredenburg, wordt uniek in Vlaanderen. Je zal er kunnen kennismaken met alle muziekgenres (van klassiek tot punk) en muziek kunnen ontdekken op allerlei manieren: onderwijs, media, productie, beleving, presentatie en experiment. Kortom, er zullen niet alleen concerten te zien zijn, er zal meer dan ook muziek worden aangeleerd, geproduceerd en verspreid.

P1080910

Kortrijk Muziekstad

Met deze investering van bijna vier miljoen euro benadrukt het stadsbestuur zijn geloof in cultuur en sport. Eerder bouwde ze het nieuwe museum Texture (5,5 miljoen euro). Dit jaar komt er op Kortrijk Weide nog een nieuwe fuifzaal (2,750 miljoen euro – klaar 2017) en begin volgend jaar een zwembad (20 tot 25 miljoen euro – klaar 2018).

Kortrijk wil zich dan ook meer dan ooit profileren als muziekstad, een plek met veel drive en creativiteit. Maar weinig centrumsteden beschikken over een dergelijke goede infrastructuur, een pak muziekorganisaties en bands die nationaal en internationaal scoren.

Het fysiek bundelen van verschillende muzikale en creatieve krachten, van muziekonderwijs, liveconcerten en creatieplekken zorgt voor een kruisbestuiving die ook de bedrijven in de muziek- en entertainmentindustrie ten goede moet komen.

Schermafbeelding 2015-05-05 om 14.22.08

Oude heer

Het gebouw op het Conservatoriumplein dateert van 1967 en werd gebouwd om het stedelijk conservatorium te huisvesten, waarbij de concertzaal ook dienst deed als radiostudio. In vleugel C verbleef de toenmalige BRT 2, met verschillende redactieruimtes, burelen, twee opnamestudio’s en archieflokalen. Vandaag heeft ondermeer Quindo er zijn redactie en radiostudio.

O ja,  het stadsbestuur zoekt nog een nieuwe naam voor het gerenoveerde muziekcentrum. Ideetjes zijn welkom bij info@quindo.be.

BEKIJK DE HIER DE BOUWPLANNEN

Tom Christiaens

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.