Dit zijn de boeken die je moet onthouden van de boekenbeurs

22/11/2018

De Boekenbeurs ligt al even achter ons, maar het ongekreukte papier van talloze nieuwe uitgaven van diverse boekuitgeverijen roept om gelezen te worden. Wij flaneerden langs de standen in Antwerp Expo, zaten er op de eerste rij en brengen voor jou een bloemlezing over hoe je best de koude winteravonden, al zijn die voorlopig nog niet in zicht, kan doorkomen.

Naast de obligate kookboeken van Pascale Naessens, Jeroen Meus en Sandra Bekkari; en naast vaste waarden zoals Herman Brusselmans en de uitgaven van mediafiguren als Nathalie Meskens en Leen Dendievel zijn er talloze werken die je aangapen en in MeToo-tijden nauwelijks aangeraakt worden.

Vroeger was alles anders

Uitgeverij Angèle, onderdeel van de gerenommeerde Standaard Uitgeverij, komt met het boek ‘Vroeger was alles anders’, een stap terug in de tijd met nostalgische zwart-witfoto’s van hoe Vlaanderen eruitzag tijdens de Golden Sixties, vlak na 1958 toen België nog prestigieuze projecten als de wereldtentoonstelling kon organiseren. De schrijver zoomt er in op akelig lege autosnelwegen met amper voertuigen naar de kust en op andere taferelen uit het dagelijks leven van de doorsnee Belg (toiletten in de tuin achter het woonhuis, buurtbioscopen met houten banken, koffie met chicorei …). Op tv konden we al genieten van het programma ‘De jaren stillekens’ van Steven Van Herreweghe, dat kan nu dus ook in boekvorm. Een ideaal geschenk om te doorbladeren onder de kerstboom.

Where to go when

Stel, je hebt twee weken verlof in februari. De meest troosteloze en koudste maand van het jaar heeft weinig te bieden om in eigen land of zelfs de buurlanden te blijven. Waar kan je dan het beste heen? Is er ergens, aan de andere kant van de wereld, een leuk festival (het is er dan zomer)? Waar is de reistijd ideaal tijdens onze donkerste maanden? Daarvoor is er ‘Where to go when’, oorspronkelijk een uitgave van Lonely Planet maar vertaald naar het Nederlands door Lannoo onder de titel Lonely Planet’s ultieme reisplanner. Je ontdekt er talloze bestemmingen die elk worden aangeboden omdat ze tijdens een bepaalde maand het best bezocht kunnen worden: door klimatologische omstandigheden, ‘value for money’ of gewoon omdat er juist dan veel te beleven valt. Tangolessen in Buenos Aires, carnaval in Rio de Janeiro, kersenbloesems in Japan, shoppen in Dubai, het komt er allemaal aan bod.

Lannoo pakt verder uit in hun Trotter-reeks met het boek Reizen: Een wereld om te ontdekken. Daarin kan je proeven van de uniekste en vreemdste plekken ter wereld (waar bevinden zich de kleurrijkste markten, wat zijn de boeiendste treinreizen, welke mythische roadtrips kan je ondernemen, waar worden de waanzinnigste feesten en festivals georganiseerd …). Het boek is een vertaling van de Franse editie Guide du Routard.

Kunst en architectuur in eigen land

Wie het dichter bij huis wil houden kan zijn gading vinden bij ‘Brussels Art Deco’ en ‘Brussels Art Nouveau’, twee werken met talloze wandelingen langs de pareltjes van deze kunststromingen die onze hoofdstad rijk is. Verder zijn er nog nieuwe uitgaven rond ‘De mooiste kastelen van Vlaanderen’ en van de hand van hun zusteruitgeverij Racine ‘Les plus belles abbayes de Wallonie’ of ‘La Wallonie vue du ciel’.

The Wolfpack in beeld

Het wielerseizoen op de weg werd nog maar pas afgesloten, het pisteseizoen en het veldritseizoen zijn uit hun krammen geschoten. Wie wil kan nog even wegdromen bij de knalprestatie van de Belgische ploeg Quick-Step Floors Cycling Team, de ploeg van icoon Patrick Lefevere, die er afgelopen seizoen in slaagde het record te breken van meeste aantal overwinningen in één seizoen. Deze prestatie leverde het team de bijnaam ‘The Wolfpack’ op. In een naslagwerk van uitgeverij Kannibaal werd er nu een heus fotoboek geproduceerd met topbeelden van fotograaf Sigfrid Eggers. Hij kon het team een jaar lang volgen tijdens de wedstrijden zelf en op eenzame trainingsstages, een unieke kijk achter de schermen.

Alle Belgische cafés op een rijtje

Waar kan je beter in gezelschap de avond doorbrengen als in een typische Belgische kroeg. Het boek Authentieke Belgische cafés van uitgeverij Lustrum geeft je een overzicht van zowat alle cafés die ons land rijk is. Pareltjes als ‘De Helleketel’ in Watou, ‘Den Heksestoel’ in Loker of ‘Oud Arsenaal’ in Antwerpen zijn met uitsterven bedreigd en verdienen het om bezocht te worden.

©Regula Ysewijn

1001 weetjes over België

Tot slot is er nog een zeer apart boek met een al even aparte titel: Manneken Pis plast 1,172 liter per minuut en 1172 andere nutteloze feiten over België. Dit en andere onzinnige feiten die thuishoren in een aflevering van ‘De slimste mens ter wereld’ tref je er aan. Het boek werd uitgegeven bij Van Halewyck.

Pics by Regula Ysewijn (Authentieke Belgische cafés) & Sigfrid Eggers

Ludo Schoukens

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.