Dit zijn volgens Lonely Planet de beste reisbestemmingen in 2020

29/10/2019

Naar jaarlijkse gewoonte heeft de gerenommeerde reisgidsenuitgeverij Lonely Planet bekendgemaakte welke bestemmingen je moét aandoen volgend vakantieseizoen. Juist bij het begin van de herfst, wanneer de dieren indommelen voor hun lange winterslaap, en de avonturier uit de startblokken schiet voor het plannen van nieuwe trektochten… ideaal toch?

Het land van de draak

Bhutan voert het top 10-lijstje van beste landen aan. Opvallend, want het boeddhistisch koninkrijkje in de Himalaya was lang een van de meest gesloten landen ter wereld. Het ligt als het ware opgesloten tussen grote broers China en India en is vrij moeilijk bereikbaar, en tot voor kort ook ontoegankelijk. Onder het motto ‘getting there is half the fun’ kan je er ongetwijfeld nog onbetreden paden bewandelen. Bovendien is de kans nagenoeg nihil dat je er zogenaamde frigoboxtoeristen aantreft die aan de Spaanse costa’s rond het zwembad liggen te braden.

Kortom, Bhutan is ideaal voor wie van avontuur houdt en niet bang is om het nodig comfort op te offeren voor een ongerept stukje natuur. De inwoners hebben trouwens nog maar weinig contact met het Westen gehad, genoeg gesprekstof dus. Eveneens in de top 10 staat Engeland (op plaats 2), Noord Macedonië vervolledigt het podium. Verder komen we zowaar onze noorderburen Nederland tegen, op de zevende plaats. De volledige lijst vind je onderaan het artikel terug.

(lees verder onder de video)

Oostenrijkse stad op nummer 1

Vergeet Venetië, Tokio of New York… Salzburg is de topstad bij uitstek in 2020. Wat een geluk, de stad in het noorden van Oostenrijk ligt op minder dan 10 uur rijden van Kortrijk! Misschien ken je de stad al als decor van de obligate musical tijdens de kerstviering The Sound of Music? Of als thuisbasis van Wolfgang Amadeus Mozart? Zelfs in Champions League-middens is de stad bekend, als thuishaven van de befaamde voetbalploeg Red Bull Salzburg.

De stad is een pareltje om in te kuieren. Zowat de hele binnenstad staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en bestaat uit kerken, paleizen en het beroemde middeleeuwse kasteel Festung Hohensalzburg in barokstijl. Andere opvallende steden in de lijst zijn het Ierse Galway en het Duitse Bonn, respectievelijk op plaats 4 en 5.

Van oost naar west, van west naar oost

Bij de regio’s staat de Centraal-Aziatische zijderoute met stip op één. Dat is een van die wereldbefaamde reisroutes die je zeker een keer in je leven moet afleggen. Op het netwerk van de zogenaamde karavaantrajecten door Centraal-Azië werd eeuwenlang handel gedreven tussen China, het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied. Het voornaamste handelsproduct was zoals de naam al doet vermoeden zijde (oorspronkelijk afkomstig uit China). Het was de belangrijkste verbinding tussen oost en west. De zijderoute bestaat uit verschillende routes, maar de interessantste is ongetwijfeld de noordelijke route die vanuit Turkije dwars door Iran loopt en verder gaat langs Oezbekistan en Kirgizië naar China.

(lees verder onder de video)

Waar voor je geld?

De categorie ‘Best Value Travel Destinations’ bevat reisbestemmingen die momenteel nog relatief goedkoop zijn, maar wellicht over x-aantal jaar ook bezoedeld zullen worden door massatoerisme. Allen daarheen dus voor het te laat is.

De ‘goedkoopste’ bestemming is Oost Nusa Tenggara in Indonesië, al is erheen vliegen wel een ander paar mouwen. Misschien interessanter is de nummer 2 op de ranking: Boedapest. Makkelijk bereikbaar met de eigen wagen, goedkope bestemming via het routenetwerk van lagekostenmaatschappijen als FlixBus, en bovenal een van de belangrijkste Europese hubs van Ryanair. Bovendien kan je er ook een (nacht)trein nemen.

De stad is gelegen aan een van de belangrijkste rivieren van Europa, de Donau. Goulash is er het hoofdgerecht en de streek is beroemd voor zijn Tokaj-wijn. Dé trekpleister van de hoofdstad van Hongarije is wellicht het parlementsgebouw, gelegen aan de oever van de Donau. Verder is de stad berucht voor zijn warmwaterbronnen. Een sessie in een ‘thermal spa’ met alles erop en eraan is dan ook een must. De bekendste en meest historische is onderdeel van het Gellert Hotel, een complex gelegen op een eilandje in de Donau.

De volledige lijsten per categorie:

Top 10 landen
1. Bhutan
2. Engeland
3. Noord-Macedonië
4. Aruba
5. eSwatini
6. Costa Rica
7. Nederland
8. Liberia
9. Marokko
10. Uruguay

Top 10 steden
1. Salzburg, Oostenrijk
2. Washington DC, USA
3. Caïro, Egypte
4. Galway, Ierland
5. Bonn, Duitsland
6. La Paz, Bolivia
7. Kochi, India
8. Vancouver, Canada
9. Dubai, Verenigde Arabische Emiraten
10. Denver, Verenigde Staten

Top 10 streken
1. Centraal-Aziatische zijderoute
2. Le Marche, Italië
3. Tohoku, Japan
4. Maine, Verenigde Staten
5. Lord Howe Island, Australië
6. Provincie Guizhou, China
7. Provincie Cádiz, Spanje
8. Noordoost-Argentinië
9. Kvarnergolf, Kroatië
10. Amazonewoud, Brazilië

Best Value Travel Destinations
1. Oost Nusa Tenggara, Indonesïe
2. Boedapest, Hongarije
3. Madhya Pradesh, Indië
4. Buffalo, Verenigde Staten
5. Azerbeidzjan
6. Servië
7. Tunesië
8. Kaapse Wynland, Zuid-Afrika
9. Athene, Griekenland
10. Zanzibar, Tanzania

Bij de lijsten hoort ook een boek: Lonely Planet Best in Travel 2020. Daarin kan je alle praktische informatie over de bezienswaardigheden en de bereikbaarheid van de bestemmingen in kwestie terugvinden, een absolute aanrader.

LEES OOK

Ludo Schoukens

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.