Door oorlogsgebied naar de universiteit

11/10/2017

Juan is 23 jaar en studeert Journalistiek aan de hogeschool Howest in Kortrijk. Twee jaar geleden liet hij zijn familie achter en vertrok hij uit Koerdisch Syrië om uiteindelijk in Kuurne aan te komen. Hoewel hij hier minder dan twee jaar woont, spreekt hij al voortreffelijk Nederlands.

De reis van Juan duurde ongeveer 50 dagen. Eerst vertrok hij van Syrië richting Turkije om daar met een bootje de oversteek te maken naar het Europese vasteland in Griekenland. Daar verbleef hij een week in een vluchtelingenkamp alvorens naar Athene te vertrekken. In Athene mocht hij dan het vliegtuig nemen naar Brussel. Toen hij in België aankwam liet hij zich erkennen als vluchteling en na een week in een kleine kamer met veel personen te verblijven, kon hij zich eindelijk settelen in onze regio.

Juan verblijft nu in Kuurne maar mist zijn familie en vrienden heel hard. Contact maken met zijn familie is ontzettend moeilijk door minder goede verbindingen. Wel heeft hij nog een broer in Duitsland die al vier jaar voor hem zijn heimat had verlaten. In zijn thuisland zag Juan met eigen ogen de wrede oorlogstaferelen.

Zijn thuisland volgt Juan nog altijd op de voet. Het stoort hem wel dat Syriërs in ons land vaak worden afgebeeld als terroristen en met negatieve zaken. Zelf komt hij uit het Koerdisch gedeelte van Syrië. In het buurland Irak wordt er nu een referendum gehouden voor een onafhankelijk Koerdistan. Zelf kon Juan ook online stemmen en hij stemde voor de onafhankelijkheid.

Doelen in België

Voor de oorlog begon leidde hij een normaal leven net als de studenten hier. Hij studeerde, speelde voetbal en computergames, … net zoals de Kortrijkse jeugd. Voetbal speelde een rol om zich aan te passen in ons land. Verder waren de eerste maanden heel moeilijk omdat hij hier nog niemand kende en de taal nog niet sprak. Nederlands leren spreken én schrijven was voor hem zijn eerste hoofddoel.

Het leven van Juan is op een ingrijpende manier veranderd. Voor de oorlog studeerde hij Officemanagement en wilde hij graag in een groot bedrijf werken. Nu wilt hij eerst en vooral perfect Nederlands spreken en studeert hij hier Journalistiek en wil hij graag als journalist het verschil maken door op een andere manier Syrië hier in beeld brengen.

 

Silvan Caulier

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.