Dronepiloot vliegt in Kortrijkse Stadsschouwburg

27/01/2020

Het moeten niet altijd balletdansers of operastukken zijn die het podium van de Schouwburg inpalmen. Dat het al eens wat moderner kan en mag in het gebouw, bewijst Ronny Welter – ook wel bekend onder zijn artiestennaam Ronny King. Hij maakte met zijn FPV-drone unieke beelden in, op en rond het podium van de theaterzaal. Check het filmpje en vlieg mee rond het podium, raas doorheen de gangen en ontdek de backstageruimtes zoals je ze nog nooit hebt gezien.

Het is haast onmogelijk in Kortrijk te wonen en de Schouwburg niet te kennen. Het karakteristieke gebouw geeft al een eeuw mee vorm aan het straatbeeld en jong en oud zijn er welkom op talloze evenementen. Maar niemand kreeg ooit zo’n unieke blik op het gebouw als Ronny, Kortrijkzaan sinds 13 jaar. Hij vertelt over zijn project met de Schouwburg, en over die keer toen hij over de afgebrande glijbanen van het LAGO zwembad vloog en zo zonder het te beseffen een celstraf riskeerde.

Hoe is de samenwerking met de Schouwburg eigenlijk begonnen?

Naar aanleiding van de Warmste Week. Het is gek hoe het eigenlijk op gang is gekomen. Een vriend en ik vliegen allebei met drones. Toen het winter werd, hadden we geen geschikte binnenlocatie waar we konden vliegen aangezien het te koud en te donker werd buiten. Toen hebben we eens gevraagd aan de mensen van Tranzit of zij een moment hadden waarop hun gebouwen niet gebruikt werd zodat wij er met onze microdrones konden vliegen. Zij zeiden dat we gerust eens op donderdagavond langs konden komen en zeiden dat we misschien wel een diepere samenwerking konden beginnen want zij willen dronevliegen eigenlijk wel aanbieden aan jongeren.

Toen we daar waren, zagen de gasten van Tranzit wat we aan het doen waren en vroegen of we ook niet eens op een avond konden komen filmen, ter promotie van een evenement voor de Warmste Week. Ik heb dat gedaan en toen hebben ze me voorgesteld aan een aantal mensen, waaronder Dries, communicatieverantwoordelijke van de Schouwburg. Hij was heel enthousiast en vroeg of we niet iets konden doen samen. Een paar weken later stond ik in de Schouwburg.

Foto: Tijl Vereenooghe

Hoe lang ben je bezig geweest met het filmpje?

Dit filmpje duurt 4 à 5 minuten. Daarvoor heb ik zes batterijen gevlogen, dus een dik halfuur in totaal. Maar ik ben er wel twee uur aanwezig geweest. Ik heb heel veel rondgewandeld en rondgekeken. Ik heb ook een rondleiding gekregen in het gebouw, ben in de kelder geweest, onder het podium, … Het was heel speciaal om daar zijn. Het is een heel speciale atmosfeer omdat je beseft dat er mensen waren die er hun laatste momentje van stress hadden voor ze hun grote voorstelling moesten opvoeren. Je ziet dat het een oud gebouw is, het zijn precies allemaal oude gebouwen die tegen elkaar staan en waar ze gewoon muren hebben afgebroken en deuren hebben ingezet. Nu is dat een gigantisch gebouw, een gigantisch complex waar je door kan wandelen. We zijn bijvoorbeeld via een keuken ergens naar een kelder gegaan. Je loopt door een gang en beseft wel dat het een gigantische gang is, maar je loopt de hele tijd in een bocht. En plots kom je boven aan de andere kant van het gebouw en heb je zoiets van, waar ben ik nu? Het zijn precies de geheime catacomben van Kortrijk.

Volgen er nu nog projecten met hen?

Voorlopig is dat nog geheim. Er zijn goede ideeën en er wordt onderzocht wat we kunnen doen tijdens events. Het is nog heel erg onderzoeken naar wat kan en wat niet kan. Maar we hebben wel iets dat we willen doen binnenkort.

Heb je dan nog andere projecten in Kortrijk die je graag zou doen?

Op zich zijn er wel een aantal leuke locaties in Kortrijk. Wij hebben hier heel veel mooie bruggen en bijvoorbeeld de nieuwe verlaagde Leieboorden. De nieuwe woontoren bij Buda Beach lijkt me ook wel nen toffen. Je kan er speciale dingen meedoen, bijvoorbeeld wat we building dives noemen. Je vliegt helemaal tot boven en langs de rand duik je terug naar beneden. Dat is altijd speciaal om te zien en te doen.

Mag je daar zomaar vliegen?

Iemand zonder brevet mag daar niet vliegen. Klasse 2, wat ik ben, mag ook niet vliegen in de bebouwde kom. Klasse 1 piloten waarschijnlijk wel, zij mogen ook uitzonderingen aanvragen. Maar het luchtruim in Kortrijk is sowieso zeer lastig, gezien we het vliegveld in Wevelgem hebben en het ziekenhuis. Dat zijn twee stukken luchtruim die afgesloten zijn, daar mag je volledig niet in vliegen. Ik ben daar vorig jaar flink mee in de problemen geraakt.

De dag na de zware brand waarbij de glijbanen van het nieuwe zwembad zijn verwoest, zijn er dronebeelden verschenen op allerlei nieuwskanalen in België. Dat waren mijn beelden. In het begin was dat heel tof, maar twee weken na de kwestie kreeg ik een brief in de bus van de DGLV (het Directoraat-generaal Luchtvaart, red.) om te gaan verantwoorden in Brussel waarom ik gevlogen heb met een niet-ingeschreven drone, terwijl ik geen brevet heb in twee no-flyzones, want het ziekenhuis en de vliegveld van Wevelgem overlappen daar. En dat is bovendien ook nog eens binnen de bebouwde kom, niet op privéterrein. Ze waren daar in Brussel niet blij mee, ik verwacht me daar nog aan een stevige boete, daar hebben ze niet mee gelachen. Als je een drone koopt, krijg je wel altijd een waarschuwing dat je je moet informeren naar je lokale wetgeving, maar ik dacht: er staan daar gigantische lichttorens bij het zwembad, zolang ik niet hoger vlieg dan die torens, kan het geen kwaad. Maar dat is niet hoe zij ernaar kijken.

Ik ervaarde toen heel wat stress door naar Brussel te moeten gaan voor een onderzoek met politieagenten die me ondervraagden. Ik kreeg ook een heel formele brief waarin er stond dat ik een advocaat mocht inschakelen want er werden mij dingen ten laste gelegd die mogelijks tot een celstraf kunnen leiden. Achteraf bleek dat dat gewoon wilde zeggen dat het parket zou kunnen een rechtszaak aanspannen tegen mij en dan zou er kunnen een celstraf komen, maar meestal blijft dit bij een administratieve boete dus.

Mijn advocaat had mij gezegd dat ik een brief zou krijgen om me te verantwoorden en hij zei dat het waarschijnlijk wel zou helpen als ik mijn brevet haalde en effectief dingen deed rond dronevliegen die me ten goede uitkwamen. Dus toen heb ik mijn brevet gehaald en ben ik beginnen kijken wat ik nog allemaal kon doen met dronevliegen. Zo is mijn interesse beginnen ontsporen.

Wat vind je zo leuk aan dronevliegen?

Ik heb eigenlijk nooit beseft hoeveel dingen ik heel graag doe tot ik ermee begon, want het is de combinatie van alles dat er bij hoort. Je moet bouwen, daarin komt de nerd in mij naar boven. Dan is er het aspect van het leren vliegen, een skill opbouwen. En dan begint het idee van leuke beelden maken, reizen, wat ik ook enorm graag doe, locaties opzoeken en achteraf die beelden tot een soort verhaal omvormen en posten op Youtube. Er komt heel veel bij kijken en allemaal valt het in mijn interessevelden. Dus ja, het leukste eraan? Ik denk misschien de eerste keer dat je iets doet en dat het niet eindigt in een grootse crash.

Bedankt voor het gesprek Ronny! Check zijn video gemaakt in de Schouwburg hieronder en volg hem op sociale media om op de hoogte te blijven van nieuwe projecten.

 

LEES OOK

Emilie De Clerck

Plaats een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.